Budoucnost kanálu Dunaj-Odra-Labe je stále nejistá

Praha - Premiér Mirek Topolánek pověřil šest ministerstev, aby zpracovala posudky o výhodnosti stavby kanálu Dunaj-Odra-Labe. Pět úřadů doporučilo nadále blokovat území, kterými by mohl kanál procházet. Výjimkou ale bylo ministerstvo životního prostředí, které se postavilo na stranu majitelů hájených pozemků.

Majitelé pozemků pod plánovaným kanálem, už desítky let doufají, že vláda kontroverzní plán stavby kanálu konečně zruší. Před dvěma měsíci byli svému cíli nejblíže. Premiér připustil, že velkolepý projekt, který by spojil Baltské, Severní a Černé moře nepůjde uskutečnit. Blokovat území, kudy by kanál měl vést, je tedy zbytečné. Proti tomu se teď ale postavilo pět ministerstev ze šesti. 
 
„Nejsme rádi, my jsme očekávali jasné stanovisko, jestli se bude něco dělat nebo ne, protože toto váhavé rozhodnutí je složité v rozvoji obce,“ namítá starosta Tvrdonic Zdeněk Tesařík.
 
Na stranu majitelů blokovaných pozemků se postavilo pouze ministerstvo životního prostředí, které tvrdí, že projekt nemá v českých podmínkách prostor a blokuje rozvoj obcí a dalších celků.
 
Jak celý spor dopadne, není zatím jasné, ministerstva se totiž dohodla, že celou záležitost musí ještě projednat s ostatními státy a Evropskou komisí. O tom, jestli se tedy kanál bude, nebo nebude stavět, by se mělo rozhodnout v roce 2010.

Vydáno pod