Schwarzenberg potvrdil jednání vlády o Kosovu a možnost podpisu smluv o radaru v květnu

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg hodlá ve středu na zasedání vlády předložit materiál ohledně uznání Kosova, přičemž nebude trvat na tom, aby vláda okamžitě rozhodla. Ministr to sdělil v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce. Schwarzenberg dále potvrdil, že smlouvy o umístění protiraketové základny Spojených států v Česku mohou být podepsané začátkem května.

Existuje pracovní termín, ke kterému by měla ČR uznat nezávislost Kosova, nicméně ministr jej chce nejdříve konzultovat ve vládě. Premiér Topolánek chce ale ministry přesvědčit, aby ČR uznala nezávislost Kosova hned.

Premiér Topolánek přesto, že minulý týden odložil rozhodnutí týkající se nezávislosti Kosova, uvažuje, že by Česko ještě do summitu NATO mohlo zformulovat postoj ke Kosovu.

Problémy, které se vyskytují na české politické scéně v otázce uznání nezávislosti srbské provincie Kosovo, nejsou váháním politiků, jen je podle ministra zahraničí potřeba prodiskutovat všechny důsledky, které případné uznání nezávislosti přinese. Kosovo uznalo kromě všech velkých států i Rumunsko a Bulharsko, které dosud váhaly.

Smluvy ohledně radaru v květnu

Ministr zahraničí potvrdil, že smlouvy s americkou stranou ohledně umístění radaru v Brdech by se mohly podepsat letos v květnu, stále nicméně chybí shoda nad jedním paragrafem, který se týká životního prostředí. Schwarzenberg očekává, že partneři Česka v NATO uznají na dubnovém summitu americký protiraketový systém jako ochranu pro Evropu.

Ruské inspekce v objektech protiraketové obrany v ČR jsou českou záležitostí 

Američané nabízejí Rusům inspekce objektů systému protiraketové obrany v Polsku a v Česku a zároveň i omezení účinnosti tak, aby nemohl sledovat ruský vzdušný prostor. Schwarzenberg situaci komentoval tím, že dosud nebylo mezi Ruskem ani USA dojednáno nic, s čím by česká strana měla problém. „Především Američané říkají, že ke všem dojednáním patří české ano,“ zdůraznil ministr v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce.

Ruské inspekce na radarové základně v Brdech musejí být součástí česko-ruského vyjednávání. V současné době ministerstvo na smlouvě s Ruskem nepracuje. Ministr dodal, že až bude věc aktuální, české ministerstvo se bude dozajista problémem zabývat. Nicméně již nyní má česká diplomacie představu, jak tento problém řešit.

Schwarzenberg neuvažuje o rezignaci

Ministr Schwarzenberg v tuto chvíli nehodlá rezignovat kvůli svému zdravotnímu stavu. Jen před několika dny se totiž do politiky vrátil po náročné operaci srdce. V dnešních Otázkách Václava Moravce uvedl, že by o odchodu z ministerské funkce uvažoval pouze v případě, kdy by nebyl kvůli zdravotnímu stavu schopen funkci vykonávat. V současnosti se ale cítí dobře a o dochodu neuvažuje.

Cesta Paroubka do Ruska byla spíše prospěšná

Předseda ČSSD Jiří Paroubek a premiér Mirek Topolánek se minulý týden střetli ohledně zahraniční politiky České republiky. Premiér Topolánek kritizoval cestu vůdce opozice do Ruska. Sociální demokraté si podle premiéra dělají vlastní zahraniční politiku.


Cesta Paroubka do Ruska byla podle Schwarzenberga spíše prospěšná, protože šéf sociálních demokratů slyšel v Moskvě, jak daleko již vyjednávání mezi Ruskem a USA jsou. Ministr dodal, že Rusko tak potvrzuje ty informace, které česká vláda sociálním demokratům již dávno sdělila.

Americký radar
Zdroj: ČT24
Vydáno pod