Topolánek chce, aby vláda ve středu uznala Kosovo

Praha - Premiér Mirek Topolánek hodlá přesvědčit své ministry, aby už na středečním zasedání vlády uznali nezávislost Kosova. Mirek Topolánek to řekl Hospodářským novinám. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že návrh na uznání Kosova na vládě předloží. Ten se však domnívá, že vláda by mohla o Kosovu rtozhodnout později.

Vládu čeká složité hlasování, protože proti uznání Kosova jsou lidovci. Ti minulý týden požádali o koaliční schůzku, která by měla sblížit názory vládní koalice.

„Nemáme jinou šanci, než to udělat teď. A je to lepší, než kdybychom to udělali před srbskými volbami,“ řekl Topolánek v rozhovoru pro pondělní Hospodářské noviny. Sám premiér se přitom nad kosovskou nezávislostí netají pochybnostmi. „Kosovo je vřed na západním Balkánu, který nemá dobré řešení,“ dodal premiér.

„Srbové jsou naši tradiční partneři. Máme tam obchodní zájmy. Máme tam své vojáky a v okamžiku, kdy neschválíme samostatné Kosovo, je to fakticky okupační armáda. Narušuje to naše vztahy v EU i v alianci. Kdybychom nemuseli uznat Kosovo, nikdy bych to neudělal,“ uvedl premiér. Problém Kosova chce mít podle HN vyřešen do summitu NATO, který začíná ve středu v Bukurešti. „Když do toho půjdu naplno a ostře, tak to schválíme,“ slibuje Topolánek.

Lidovci se domnívají, že Česká republika by zatím nezávislost Kosova uznávat neměla. Zásadně proti uznání Kosova je ČSSD, která to považuje za předčasné. Stejný postoj zaujali komunisté. Předseda komunistů Vojtěch Filip dokonce na adresu vlády prohlásil, že se v zahraniční politice zbláznila.

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku proti jeho vůli 17. února a od té doby ho uznalo přes dvě desítky evropských zemí. Jsou mezi nimi všechny velké státy EU kromě Španělska. Kosovo uznalo také i Rumunsko a Bulharsko, které dosud váhaly. Balkánské státy jako Rumunsko, Bosna a Hercegovina a Makedonie ani tradiční spojenec Srbska Řecko se zatím k oficiální podpoře Kosova nepřidaly. Zásadně proti je také Rusko.

Srbsko opakovaně prohlásilo, že samostatné Kosovo neuzná nikdy. Srbská vláda chce Kosovo rozdělit podle etnického klíče mezi většinové Albánce a menšinové Srby. Kosovští Albánci, kteří tvoří 90 procent dvoumilionového kosovského obyvatelstva, podobné návrhy odmítají.

Kosovu je 42 dnů, jeho nezávislost zatím uznalo 24 evropských zemí. Mezi nimi Bulharsko a Maďarsko - sousedi Srbska, od kterého se nová republika odtrhla. Česká vláda na seznam zřejmě taky přibude. Podle premiéra ve středu, podle ministra zahraničí možná později. 
 

Oslavy vyhlášení nezávislosti Kosova
Zdroj: ČT24