Praha investuje v příštím roce 40 milionů do bezpečnějších ulic

Praha - Pražský magistrát chce v příštím roce investovat nejméně čtyřicet milionů korun do opatření, které zvýší bezpečnost chodců v pražských ulicích. Novinářům to řekl radní Radovan Šteiner. V metropoli by tak měly přibýt další kruhové křižovatky, zpomalovací prahy i osvětlené přechody. Na nebezpečnost pražských křižovatek pro chodce už delší dobu upozorňuje občanské sdružení Auto*Mat. Například na Karlově náměstí podle něj byly za poslední tři roky usmrceny nebo těžce zraněny zhruba dvě desítky lidí.

V příštím roce by se dvou nových zpomalovacích prahů a osvětlených přechodů měla dočkat například Tomanova ulice. Magistrát za opatření zaplatí zhruba 2,4 milionu korun. Práh a osvětlení za 2,3 milionu korun přibude i v Branické ulici. V Novosibiřské a Svojšické pracovníci upraví přechod a autobusovou zastávku. Bezpečnější ulice bude stát 1,8 milionu korun.

„Budeme také pokračovat v osvětlování přechodů pro chodce, předpoklad je stejný jako letos, tedy zhruba 25 až 30 lokalit. Odhadované náklady jsou přibližně osm milionů korun,“ řekl Šteiner. Řidiči budou také využívat nové kruhové křižovatky.

Podle iniciativy Auto*Mat patří mezi nejnebezpečnější místa v Praze křižovatka Ohrada v Praze 3, kde doprava zraní každý rok průměrně devět lidí. Další nebezpečné ulice jsou prý Křižovnická, Vinohradská třída, Vítězné náměstí v Dejvicích nebo křižovatka Bulhar na Žižkově. Podle iniciativy v celé západní Evropě počet smrtelně a těžce zraněných chodců klesá, v Praze se ale za první pololetí roku 2007 zvýšil o 8,5 procenta. U dětí je nárůst dokonce 133 procent.

Za poslední dva roky nechal magistrát vybudovat sedm kruhových objezdů, 83 zpomalovacích pruhů, 11 zvednutých ploch a 68 zkrácených přechodů. V letošním roce byla například vystavěna kruhová křižovatka Hviezdoslavova-Mnichova za zhruba 15 milionů korun. Z rozpočtu Technické správy komunikací hlavního města Prahy plynulo letos na bezpečnost 45 milionů korun.