Nová policejní auta změní vzhled, budou stříbromodrá

Praha - Vedení policejního prezidia dnes představilo novou podobu služebních aut. Nová policejní vozidla by již neměla být zelenobílá jako dnes, ale stříbromodrá. Změna se dotkne jen nově nakoupených automobilů. Stávající vozidla budou používána v zelenobílém provedení až do svého vyřazení. Někteří odborníci a především opoziční politici ale návrh kritizují. Stříbrná metalíza auta podle nich nejen prodraží, ale na silnicích budou také hůř viditelná. Vyhláška ministerstva vnitra nabude účinnosti 15. dubna.

Podle policejního prezidenta Oldřicha Martinů jsou naopak stříbrná auta na dálku lépe vidět a také se prý budou lépe prodávat, až je jako ojetiny nebude policie potřebovat. Dalším důvodem změny barvy je podle policie skutečnost, že nová kombinace barev je agresivnější a bude v lidech vyvolávat větší respekt.

„Mám modrou uniformu, modrou košili, od té doby, co opravujeme policejní služebny, základní útvary policie, tak se specializujeme na modrou barvu, ta modrá barva podle psychologů působí uklidňujícím dojmem,“ dodává náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel.

Služební vozy budou stříbrné barvy s vodorovným modrým pruhem na bocích a kratšími modrými a žlutými pruhy na zadní části vozu. Ve
vodorovném pruhu se může objevit nápis Pomáhat a chránit. Podobně
budou značeny také policejní motorky. 

Policie v letech 2008 až 2011 nakoupí 3000 nových služebních vozidel. Zaplatí za ně asi 1,4 miliardy korun. Jen letos chce prezidium koupit asi 700 nových vozů.