Sociální demokracie slaví 130 let existence

Praha - ČSSD patří k nejstarším sociálně-demokratickým stranám v Evropě. 7. dubna uplyne 130 let, co byla v hostinci U Kaštanu v pražském Břevnově založena Sociálně demokratická strana českoslovanská v Rakousku. Oslavy k tomuto výročí poběží v průběhu celého roku. Dnes proběhlo slavnostní shormáždění v Praze na Žofíně. Mezi čestnými hosty se objevil například předseda slovenské vlády Robert Fico nebo bývalý předseda německé SPD Gerhard Schröder.

Na pražském Žofíně byla také předána pamětní plaketa Vlastimila Tusara. Vyznamenáno bylo celkem 23 osobností, které se zasloužily o rozvoj sociální demokracie hlavně ve druhém a třetím odboji. Mezi jinými například sociolog Jaroslav Krejčí, filosof Jaroslav Kohout nebo politolog Slavomír Klaban.

ČSSD pozvala na slavnostní ceremoniál také srbského prezidenta Borise Tadiče na znamení podpory jeho zemi, která se bouří proti vyhlášení nezávislosti jihosrbské provincie Kosovo. Tadić ale podle Paroubka kvůli přípravě voleb v Srbsku nepřijede.

„Stopa, kterou naše strana zanechala nejen v našich národních, ale i ve středoevropských dějinách je nepřehlédnutelná. Nikdy nám nešlo o krásná slova, ale o lidi. To, že v dohledné době opět převezmeme vládní moc, je nesporné,“ řekl na dnešním shormáždění předseda ČSSD Jiří Paroubek. Strana podle něj během své vlády v letech 1998 až 2006 přispěla k vynikajícímu růstu hospodářství a prosperitě země.

Sociální demokracie byla založena roku 1878 v břevnovské hospodě U Kaštanu. Po volebním vítězství v roce 1920 se od ní oddělilo marxistické křídlo, z něhož později vznikla komunistická strana. Kromě období 1926 až 1929 se sociální demokracie podílela na všech prvorepublikových vládách. Po skončení druhé světové války na jaře 1945 obnovila svou činnost jako jedna ze složek Národní fronty. V únoru 1948 strana splynula s KSČ, část členů emigrovala a v Londýně založila exilovou stranu. Znovu obnovena byla sociální demokracie po listopadu 1989.

Vydáno pod