Povinnost adresy trvalého pobytu by mohla být v budoucnu zrušena

Praha - Ústavní soud by mohl uvažovat do budoucna o zrušení adres trvalého pobytu. Podle předsedy soudu Pavla Rychetského je povinnost být někde trvale hlášený protiústavní. „Tento institut, který je pozůstatkem minulého systému, není znám nikde v Evropě,“ tvrdí Rychetský. Jeho zrušení by ale znamenalo zásadní změnu českého právního systému, neboť na tuto povinnost je vázáno 320 předpisů. Úvahy odstartovaly stížnosti na parkovací zóny v pražských městských částech, které nyní řeší Ústavní soud.

Zrušení adres trvalého pobytu by mohlo mít vliv například na volby nebo na vydávání pasů a řidičských průkazů. Vážou se na něj i různá správní řízení nebo výplata sociálních dávek. Změna způsobu vyplácení by si vyžádala velké administrativní komplikace.

Na druhou stranu povinnost trvalé adresy komplikuje situaci například při exekuci, kdy často dochází pouze k formálnímu přihlášení k pobytu. „Je to skutečně spíše otázka toho, že úřady potřebují mít kontakt s jednotlivými občany a nejlépe je dohnat na adrese, která je v nějaké databázi,“ domnívá se advokát Pavel Rameš.

Úvahy o zrušení adres trvalého pobytu odstartovalo zavedení parkovacích zón v některých pražských městských částech. Udělení parkovací karty je vázané na podmínku trvalého bydliště v místě, takže lidé, kteří zde bydlí v podnájmu nebo pracují, na ni nemají nárok. Jejich stížností se nyní zaobírá právě Ústavní soud, podle jeho předsedy Pavla Rychetského ale musí nejdříve posoudit institut trvalého pobytu.

Vydáno pod