Policie je připravena řešit dopravní situaci v Česku

Praha - Hromadná nehoda na dálnici D1, při které se nabouralo více než sto vozidel, upozornila dopravní složky na to, že se situací na českých silnicích se musí skutečně něco dělat. Koncepci takzvaného "Dopravního čtyřlístku" představili dnes premiér Mirek Topolánek spolu s ministrem vnitra Ivanem Langrem, ministrem dopravy Alešem Řebíčkem a ředitelem dopravní policie Martinem Červíčkem.

Systém Dopravního čtyřlístku není zcela nový, na jeho uvedení do praxe se pracuje už delší dobu. Čtyři stěžejní body systému tedy jsou prevence a výchova, srozumitelný a spravedlivý zákon, lepší silnice a kvalitní práce policie.
 
Zlepšení poměrů na českých silnicích bude ovšem potřebovat také spolupráci řidičů. Podle instruktora Besipu Jana Pechouta: „si řidiči neuvědomují nebezpečí na silnicích a řidiči se chovají jako by byli nesmrtelní a nezranitelní.“
 
Tento postoj by mohla změnit připravovaná kampaň, která bude zaměřena především na emotivní a citové ovlivnění řidičů. Ředitel dopravní policie Martin Červíček poukazuje na to, že největší nehodovost mají mladí řidiči kolem devatenácti let. „Je to generace, která potřebuje silné emotivní upozornění na to, že se jim může něco stát a jejich skutky mají následky,“ dodává.
 
Dopravní policie v nejbližší době plánuje zesílit i různé typy kontrol. Kromě standardního měření rychlosti na pevných stanovištích, zavede i monitoring silničního provozu pomocí neoznačených vozidel a motocyklů.
 
V orientaci na silnicích by měla řidičům pomoci i telematika. Ředitelství silnic a dálnic slibuje zavedení více elektronických dopravních tabulí, které budou lépe informovat o aktuální situaci na silnicích. Martin Červíček by si také přál zavést přehledný systém, který by řidiče upozorňoval na to, jak se mají v určitých lokalitách chovat v různých ročních obdobích.
 
Tato opatření by měla pomoci zabránit tragickým nehodám v Česku. I tak je podle Červíčka policie na takové mimořádné situace dobře připravena a kolaps na D1 prokázal schopnost policie zasáhnout. Jeho muži se především osvědčili při odklánění dopravy a informování řidičů.