Samolepky na přejezdech pomáhají k rychlé záchraně po nehodách

Liberec - Kvůli srážkám vlaků a automobilů se na železničních přejezdech v Libereckém kraji objevily samolepky, díky nimž budou záchranáři přesně vědět, kde se nehoda odehrála. Účastníci nebo svědci si na samolepkách přečtou údaje o poloze přejezdu a při telefonování na tísňové linky 150, 155 nebo 158 odpadnou problémy se složitým popisováním místa havárie. Informovala o tom vedoucí odboru dopravy na Krajském úřadu v Liberci Stanislava Jakešová.

„Samolepky jsou na všech 588 přejezdech v kraji a místo nehody mezi vlakem a automobilem snadno určí i lidé, kteří jsou z jiných částí Česka a nevyznají se tady,“ uvedla Jakešová. Správné označení přejezdů, kde se stala havárie, může podle vedoucího severočeské dopravní policie Jiřího Ušáka zabránit dalšímu neštěstí. Při špatné identifikaci přejezdu totiž hrozí, že do havarovaných vozidel narazí další vlaky.

V Libereckém kraji je 290 přejezdů se zvukovou a světelnou signalizací a loni se na nich odehrálo devět nehod. Stejný počet havárií zaznamenali loni policisté na 298 přejezdech s výstražnými kříži. Při srážkách vlaků s motorovými vozidly zemřeli loni v Libereckém kraji dva lidé. Do konce září letošního roku přišel při osmi nehodách na přejezdech o život jeden člověk a další tři lidé utrpěli lehká zranění.

Kromě Libereckého kraje se na přejezdech setkávají se samolepkami od listopadu i řidiči v Ústeckém kraji. Pokud se nový systém osvědčí, počítá se s ním v celé republice. Na jeho zavedení v prvních dvou krajích se domluvili policisté, České dráhy, správci silnic a samosprávy.

Tragické nehody se často stávají na nejvíce přehledných železničních přejezdech. Řidiči před nimi totiž ztrácejí opatrnost a vlaky tam jezdí rychle. Strojvedoucí má malé šance srážce s autem zabránit. I při rychlosti 30 kilometrů za hodinu zabrzdí vlak až po více než 100 metrech.

Vydáno pod