Radovan Krejčíř byl obžalován z únosu

Praha - Městské státní zastupitelství předalo v pondělí soudu obžalobu na Radovana Krejčíře kvůli únosu podnikatele Jakuba Konečného. V roce 2002 ho měl na jeho pokyn unést kosovský Albánec Jetullah Mjekiqi. Podle mluvčí zastupitelství Štěpánky Zenklové je Krejčíř obžalován z vydírání a zbavení osobní svobody. Trestní sazba je 5 až 12 let vězení. Mjekiqi už kvůli únosu stojí před soudem. Svoji vinu ale rezolutně popírá. Konečného prý nezná a v životě ho neviděl.

Albánec podle policie na pokyn Krejčíře Konečného spolu s dalšími dvěma muži přepadl, s pistolí v ruce donutil nastoupit do auta a odvezl do rekreačního areálu Vystrkov u Orlické přehrady. Krejčíř pak na sebe nechal pomocí bianco dokumentů od Konečného převést nemovitosti v Dobřichovicích a Černošicích za zhruba 35 milionů korun. Odpoledne podnikatele propustili. Konečný však v březnu 2005 znovu zmizel a je stále pohřešován.

Konečný je spolumajitelem zkrachovalé finanční společnosti K. P. Edwards. Krejčíř v rozsáhlém rozhovoru pro Mladou frontu Dnes dříve řekl, že si ve firmě nechávali zhodnocovat úplatky vysoce postavení policisté, které korumpoval.

Krejčíř také uvedl, že přes Konečného půjčil sociální demokracii 60 milionů korun a že má k dispozici originál směnky vůči Konečnému. Dluh ČSSD podle něj stojí za jeho trestními stíháními v České republice. Policie ale krátce nato zveřejnila notářsky ověřené čestné prohlášení Krejčíře z června 2002, podle něhož mu Konečný nic nedluží.

V čestném prohlášení, které policie našla v kanceláři Konečného, Krejčíř uvádí, že Konečnému vrací všechny originální dokumenty, které se týkají jeho závazků. Podle policie to znamená, že tedy není možné, aby Krejčíř nyní vlastnil originál směnky na 60 milionů korun vůči Konečnému. Krejčíř směnky údajně dokazující dluh ČSSD nezveřejnil.

Vydáno pod