Omezením dopravy v centru Prahy se bude zabývat komise

Praha - Omezením automobilového provozu v centru Prahy se bude zabývat zvláštní komise městské rady. Novináře o tom po dnešním jednání městské rady informoval primátorův náměstek Rudolf Blažek (ODS). Magistrát chystá zavedení mýtného, výstavbu podzemních garáží nebo projekty k parkování uvnitř bloků domů. V centru už město zavedlo placené parkování v ulicích a zpřísnilo možnost vjezdů na pěší zóny.

Komise má hlídat zejména to, aby byly jednotlivé projekty omezení vjezdu v souladu. „Praxe ukázala řadu klíčových vazeb a vliv na fungování dopravního systému nejen v centru. Proto chceme tuto věc řešit celkově i s ohledem na širší dopravní vazby,“ uvedl Blažek.
   
Zřejmě nejsledovanějším záměrem je zavedení mýtného. Podle dřívějšího vyjádření primátora Pavla Béma (ODS) spustí magistrát pilotní projekt už příští rok, o rok později by měl spustit ostrý provoz. Motoristé by měli mýtné platit prostřednictvím čipových karet, cena by se měla pohybovat podle odhadů od 50 do 150 korun za den.
   
Zatím se nejčastěji mluví o zpoplatnění vjezdu na území Pražské památkové rezervace. Rezervace s rozlohou zhruba 860 hektarů zahrnuje mimo jiné Staré Město, Malou Stranu, Hradčany, Nové Město a Vyšehrad. Skutečná hranice výběru mýtného by byla trochu odlišná. Musela by být ohraničena logickou dopravní cestou.
   
Nové vedení města, ve kterém předloni získala většinu ODS, si dalo zavedení mýtného do svého programového prohlášení. Koncem roku 2010 by mělo být rovněž dostavěno 75 procent vnitřního automobilového okruhu a více než polovina vnějšího obchvatu Prahy.