Praha chce zakázat vjezd kamionů v případě velkých nehod

Praha - Pražský magistrát schválil postup pro zákaz vjezdu kamionů do města v případě velkých nehod. Policie zakázala jízdu těžkých nákladních vozidel po metropoli kvůli haváriím loni dvakrát. Cílem je předcházet dopravním kolapsům v Praze, řekl novinářům po jednání městské rady primátorův náměstek Rudolf Blažek (ODS).

Zákaz jízd kamionů bude platit v případě, že nehoda ochromí současné části automobilového okruhu kolem metropole a hlavní příjezdové silnice. Konkrétně jde o Pražský okruh, Barrandovský most, ulici K Barrandovu, Jižní spojku, Štěrboholskou radiálu, Brněnskou ulici, plzeňskou dálnici a Lipskou, Novopackou á Olomouckou ulici.

„K vyhlášení zákazu vjezdu přistoupíme rozdílně podle toho, zda k mimořádné situaci na některé důležité pražské dopravní tepně dojde v době pracovní špičky, v nočních hodinách nebo o víkendu,“ uvedl Blažek. Bude záležet i na dalších věcech, například předpokládané době odstranění havarovaných automobilů.

Magistrát vyhlásí mimořádnou situaci, pokud kvůli nehodě nebudou v pracovní dny od 6:00 do 22:00 na hlavní silnici průjezdné nejméně dva pruhy v každém směru a předpokládané odstranění nehody bude trvat déle než dvě hodiny. V noci a o víkendech bude stačit jeden průjezdný pruh, přičemž doba pro likvidaci havárie bude limitována čtyřmi hodinami. Policisté a strážníci budou kamiony zastavovat na příjezdech ve směru k místu, kde se velká nehoda stala.

Do tří týdnů se podle Blažka objeví na příjezdech do Prahy nové dopravní značky se zákazem vjezdu nákladních vozidel o hmotnosti nad šest tun. Budou zakryté, v případě vyhlášení mimořádné události je policisté odkryjí. Řidiči na to budou upozorněni v dopravním zpravodajství.

Policie podle náměstka pražského policejního ředitele Zdeňka Bezoušky s postupem souhlasí. Poukázal na to, že na dálnicích lze místa nehod objet po okolních silnicích, v Praze je to obtížné. Například části vnějšího Pražského okruhu, známé jako Novořeporyjská ulice, se není možné vyhnout vůbec. Objížďky v případě zákazu vjezdu kamionů do města nebudou, nedají se stanovit, dodal Blažek.