Zasedání vlády (2. dubna)

Praha - Reforma zdravotnictví, k níž se měli dnes ministři vrátit po přerušené debatě z poloviny března, na programu vlády nebude. Vláda ukončila projednávání i jiného kontroverzního bodu - uznání Kosova. Naopak návrh zákona o narovnání majetkových vztahů mezi státem a církvemi vládou prošel. Schválení se dočkaly i dvě úrovně maturit a memorandum, které obsahuje dohodu o nezávislém testování dvou transportérů Pandur od rakouské firmy Steyr. Kabinet podpořil také balík novel zákona o zaměstnanosti a operační program Výzkum a vývoj pro inovace.

Stažení zdravotnické reformy z dnešního jednání zdůvodnil premiér Mirek Topolánek tím, že chce, aby o reformě ještě jednala koalice. Pro odložení debaty se v úterý vyslovili také lidovci. Nesouhlasí s tím, aby kabinet principy reformy schvaloval dříve, než Julínkovy záměry posoudí koaliční komise.

Lidovci vystupují také proti návrhu na uznání bývalé jihosrbské provincie Kosovo. Jejich předsednictvo se shodlo, že jde o citlivou otázku, která vyžaduje delší diskusi. Za pravdu jim dala i vláda, která diskusi o otázce Kosova dnes přerušila. Hlubší prostudování materiálu si podle nich žádá delší čas. Termín, kdy se k návrhu ministra zahraničí Schwarzenberga vrátí, kabinet neurčil.

Vláda naopak schválila paragrafované znění návrhu zákona o vypořádání majetkových vztahů mezi státem a církvemi. Nyní čeká záměr diskuse ve sněmovně, poslanci se jím začnu zabývat ve druhé polovině dubna. Vláda počítá s tím, že stát vrátí asi třetinu majetku zabaveného za komunistické vlády církevním řádům, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun, která by se církvím vyplácela po dobu 60 let.

Diskusi o návrhu na stažení žaloby, kterou kabinet loni podal proti Evropské komisi kvůli snížení počtu emisních povolenek, vláda odložila. Předkladatelem návrhu byl ministr životního prostředí Martina Bursíka.

Maturity budou mít pravděpodobně dvě úrovně obtížnosti. Náročnější bude určena hlavně zájemcům o vysokoškolské vzdělání. První část zkoušky by měla být spuštěna v roce 2010, o dva roky později by měla
ke dvěma povinným zkouškám přibýt třetí. 

Kabinet Mirka Topolánka také schválil memorandum, které obsahuje dohodu o nezávislém testování dvou transportérů Pandur od rakouské firmy Steyr pro českou armádu. V případě, že vozidla úspěšně absolvují zkoušky technických parametrů, bude vojsko připravovat nákup 107 obrněnců.

Balík novel zákona o zaměstnanosti má zvýšit motivaci lidí k práci. K jejímu intenzivnějšímu hledání by měla nezaměstnané přimět degresivní podpora v nezaměstnanosti pobíraná kratší dobu. Novelu nyní čeká hlasování v Poslanecké sněmovně.

Operační program Výzkum a vývoj pro inovace má v nejbližších pěti letech do České republiky přivést zhruba 52 miliard korun z evropských strukturálních fondů. Brusel by mohl peníze posvětit během léta.

Koaliční vláda je po dnešku opět kompletní - do funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj se po pěti měsících vrátil šéf lidovců Jiří Čunek.

Vydáno pod