Centrální registr vozidel by měl bez problémů fungovat nejdéle v pátek

Praha - Od začátku týdne procházejí úřady kolapsem dopravního systému. Příčinou je víkendová instalace programu související se vstupem Česka do schengenského prostoru. Při přechodu na nový systém si totiž úředník musí zjistit, že auto, které si chce zákazník zaregistrovat, není vedené v schengenské databázi jako kradené. Některé magistráty a úřady prodloužily otevírací dobu, liberecký magistrát je naopak kvůli problémům s registrací až do odvolání uzavřen.

Podle informací ředitele odboru realizace projektů e-governmentu MV ČR Tomáše Holendy se problém neskrýval v nefunkčnosti systému, jehož správcem je ministerstvo dopravy, ale ve velmi dlouhých odezvách: „Byli jsme si vědomi, že to bude náročná operace. Od čtvrtka 27. března od osmi hodin večer jsme zahájili překlápění informačního systému. Těch několik kroků, které jsme provedli najednou, bohužel přinesly problémy, které se včera v odpoledních hodinách podařilo z větší části vyřešit.“

Systém by měl být kompletně opraven v průběhu tohoto týdne. „Moudřejší budeme po dnešní provozní zátěži. Předpokládáme, že po dnešku už budeme vědět, jestli jsme systém opravili úplně, nebo jestli ještě budeme potřebovat čtvrtek,“ konstatoval Holenda.

Vydáno pod