Středočeský kraj chce posílit bezpečnost na dálnici D1

Praha - Středočeský kraj chce posílit bezpečnost na dálnici D1, kterou v současnosti před Prahou blokují kvůli opravám dlouhé kolony aut. Obavy vyvstaly zejména po nedávné situaci na D1 na Vysočině, kde hromadná nehoda postihla téměř 190 vozidel. Hejtmanství chce kvůli situaci na D1 spolupracovat s krajem Vysočina a zároveň vyvíjet tlak na zkvalitnění telematických systémů, které umožňují sledování vozidel, a tudíž i snazší řízení dopravy, uvedl mluvčí kraje Martin Kupka.

Ministerstvo dopravy se ale podle mluvčího Karla Hanzelky situací na D1 dlouhodobě zabývá a nyní čeká na to, až počasí dovolí instalaci dalších bezpečnostních prvků.

Situaci na D1 se podle Kupky v úterý věnovala bezpečnostní rada kraje, na její příští jednání budou přizváni také zástupci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). „Kraj vyvine další úsilí a tlak na Ředitelství silnic a dálnic, aby se co nejdříve zkvalitnily telematické systémy, které by přispěly k bezpečnosti na dálnici,“ uvedl Kupka.

Mluvčí ředitelství Martina Vápeníková řekla, že na vylepšování telematických prvků se již intenzivně pracuje. Do konce října ŘSD instaluje na D1 v obou směrech celkem 22 nových informačních tabulí s proměnlivým dopravním značením, které umožňuje operativně řídit dopravu. Nyní je těchto cedulí šest.

Podle Hanzelky by nová značení měla přibýt zejména v úseku Praha - Mirošovice, který je vzhledem k hustotě provozu nejkritičtější. Právě tam se nehody odehrávají nejčastěji.

Kupka poznamenal, že hejtmanství nechce situaci dramatizovat, ale předcházet možným problémům v budoucnu. Strašákem je zejména to, aby se kritická situace, která panovala před dvěma týdny na Vysočině, nezopakovala ve středních Čechách.

„Bránil bych se nějaké hysterické reakci, nicméně zájem kraje je posilovat bezpečnost prostřednictvím nových technologií. Jde o to, aby v případě takových havárií bylo možné řídit dopravu na silnicích nižších stupňů v rámci regionu,“ vysvětlil Kupka.

Situace na D1 ve středních Čechách je nyní komplikovaná zejména při vjezdu do metropole, kvůli opravám úseku na Chodově se na dálnici tvoří dlouhé kolony. Doprava tam houstne hlavně v dopoledních hodinách. Nehody se přitom stávají často tam, kde jsou dopravní omezení, protože řidiči po dlouhém čekání bývají méně pozorní a také roste jejich agresivita. Oprava povrchu dálnice má trvat až do 17. května.