Za pád vojenského letadla v Polsku podle vyšetřování může posádka

Varšava - Příčinou tragické nehody vojenského letadla v Polsku, při níž koncem ledna zemřelo 20 lidí, byla podle vyšetřování chyba posádky. S výsledkem práce komise, která se zabývá leteckými nehodami, dnes novináře seznámil ministr obrany Bogdan Klich.

Vojenské dopravní letadlo typu EADS Casa-C295M španělské výroby havarovalo při přistávání u letiště východně od Štětína. Na jeho palubě bylo 16 armádních představitelů a čtyři členové posádky. Nikdo nepřežil. Ironií osudu se vojenští činitelé vraceli z konference ve Varšavě o bezpečnosti leteckého provozu.
   
Podle vyšetřovací komise panovalo v okamžiku přistávacího manévru velmi špatné počasí. Bezprostřední příčinou nehody bylo ale nedodržení procedur spojených s přistáváním. Chybu učinila posádka letadla.
   
Ze zápisu černé skříňce monitorující průběh letu vyplývá, že pilot se pokusil přistát dvakrát. Kvůli špatné viditelnosti ovšem nevyhodnotil správně výšku a letadlo havarovalo.
   
Důsledkem největší nehody polského vojenského letadla po druhé světové válce budou podle Klicha personální změny. Ministr řekl, že chybou velení byl výběr posádky letadla, neboť piloti nebyli dostatečně kompetentní.