Soudce vzdal kauzu Kuřim, prohlásil se za podjatého

Brno - Soudce brněnského městského soudu, který měl rozhodovat případ Barbory Škrlové a Kateřiny Mauerové, se případu vzdal. Prohlásil sám sebe za podjatého, protože se zná se sestrou Mauerové Gabrielou. Věc se tak bude muset přidělit někomu jinému a její projednání se pravděpodoboně posune. Jednotliví soudci dostávají spisy přidělené podle takzvaného rozvrhu práce. To, že byl případ přidělen zrovna soudci, který se zná se sestrou obžalované, je podle místopředsedy soudu pro trestní věci Aleše Dufka náhoda. Informoval o tom server iDnes.

„Když jsem dostal spis a uviděl jméno Kateřiny Mauerové, uvědomil jsem si, že se už asi patnáct let znám s její sestrou Gabrielou a její rodinou. Z logiky věci jsem se proto musel případu vzdát,“ uvedl soudce Martin Vrbík. K prohlášení podjatosti ze strany soudce dochází na Městském soudu v Brně zhruba jednou až dvakrát do měsíce.

„Jeho rozhodnutí musí nejdřív nabýt právní moci, bude doručeno státnímu zástupci, obhájci a oběma obžalovaným. Když si nepodají stížnost, právní moci nabude do tří dnů, a poté věc podle rozvrhu práce přidělím jinému soudci,“ uvedl místopředseda soudu pro trestní věci Aleš Dufek.

Někdo z Vrbíkových kolegů by podle Dufka mohl na případu začít pracovat do týdne, stejně dlouhé tak bude i zpoždění zaviněné podjatostí. „Jde o vazební věc, ta má přednost. Proto se podle mě začne projednávat poměrně rychle, odhadoval bych, že tak za měsíc,“ řekl Dufek.

Vydáno pod