Čeští vězni přestanou nosit tepláky

Brno - V českých vězeních po dlouhých desetiletích pomalu končí éra tepláků. Už před dvěma lety dostali nové oděvy odsouzení. Od pondělí je začali fasovat také vazebně stíhaní. Fialové tepláky vystřídaly ve výkonu trestu šedé mikiny a modrošedé kalhoty. Ve vazebních věznicích dostávají zadržení béžová trička, zelené mikiny a tmavozelené kalhoty. Jednou z prvních vazebních věznic, kde dostali nové oblečení, je Vazební věznice v Brně.

„Změna ošacení je dána do souvislosti s novým moderním trendem evropského vězeňství, kdy cílem je obnovovat ošacení, ale současně i respektovat důstojnost vězňů. Do konce tohoto týdne budou u nás tepláky zcela vyřazeny z výstroje,“ prohlásila mluvčí brněnské věznice Soňa Haluzová. Nové oděvy testovalo loni čtvrt roku sto vězňů v Teplicích. Brno bylo nyní zařazeno do první etapy přestrojování s vazebními věznicemi v Břeclavi, Českých Budějovicích a v Hradci Králové. Do konce června by pak mělo být oblečení vyměněno ve všech vazebních věznicích, ve kterých je v současné době přibližně 2 500 obviněných.

Tepláky mají v českých věznicích mnohaletou tradici. Svědčí o tom i vězeňský slang. Termín "jít do tepláků" je mezi odsouzenými běžným pojmem, stejně jako „jít do basy“ nebo "jít za katr". Teď už vězni „do tepláků“ chodit nebudou, stejně jako se už nechodí „do chládku“, což dávno neodpovídá současným vězeňským podmínkám, připomíná Haluzová.

Do roku 1989 nosili vězni tepláky hnědé a dokonce i růžové. Počátkem 90. let byly vyměněny za tepláky fialové. Základem oděvu vězňů je od roku 2006 šedé tričko. Odsouzení k němu mají i šedou mikinu, modrošedé kalhoty a také blůzu stejné barvy. Vazebně stíhaní nyní k tričku dostávají béžové bavlněné tričko z hladké bavlny, lahvově zelenou mikinu s dlouhým rukávem z látky směsové (polyester, bavlna) a tmavozelené keprové kalhoty. U pasu jsou staženy do gumy, mají ale zapínání na knoflíky. Oděv je stejný pro muže i ženy. Celý komplet trička, mikiny a kalhot stojí asi 450 korun českých, což je o 200 korun méně, něž na kolik vyšel set s pověstnými tepláky. Vězni ve vazebních věznicích mají i nadále možnost nosit své vlastní oblečení, ve Vazební věznici Brno toho však nevyužívá ani polovina obviněných.

„Je dobře, že se tato změna děje. Povinné nošení tepláků je bezesporu degradující i pro lidi na okraji společnosti. I ve věznicích je nutné dbát na důstojnost. Vůbec přitom nevadí, že oděv pro muže a ženy není odlišen,“ řekla k přestrojení vězňů známá česká návrhářka Liběna Rochová.

Vydáno pod