Za utýrání kočky 120 hodin obecně prospěšných prací

Frýdek-Místek - Okresní soud dnes potrestal jednadvacetiletého obžalovaného Valdemara Kostku za utýrání kočky na oslavě mladých lidí v Morávce. Musí odpracovat 120 hodin obecně prospěšných prací a zaplatit pokutu 12 tisíc korun. Muži, který se k činu doznal, hrozily až dva roky vězení. Pokud odsouzený trest neodpracuje a nezaplatí pokutu, mohl by jít až na čtyři měsíce do vězení. To, co se stalo, je podle soudce zvrhlé, zavrženíhodné a jednoznačně trestné. Státní zástupce zvažuje proti rozsudku odvolání.

Kostka se ještě v soudní síni vzdal práva na odvolání. „Asi si to zasloužím,“ řekl novinářům. Dodal, že všeho lituje. Nepovažuje se ale za tyrana a zvířata má od dětství rád. „Byl jsem hodně opilý. Vypil jsem pět litrů vína,“ hájil se před soudem. I když se práva na odvolání vzdal, rozsudek ještě není pravomocný. Podle psychologů by se měl Kostka léčit.

S rozsudkem ale nejsou spokojeni zástupci občanského sdružení Lovci bestií, kteří případ od začátku sledovali. "Je to strašně špatný signál pro
veřejnost. Rozhodně měl jít do vězení," řekl koordinátor sdružení
Jaroslav Malý.

„Nemám pocit, že by se tomu dalo zabránit,“ řekla jedna z účastnit
akce, která u soudu figurovala jako svědkyně. Vypovídal i další z účastníků party Miroslav Šteflíček. Lituje sice toho, co se stalo, nechápe však, proč je o případ takový zájem. „Na vesnici jsou takové věci normální. Jsou důležitější věci na řešení v tomto státě,“ řekl po svém výslechu.

Vydáno pod