Bloková čištění silnic v Praze jsou už tradičně spojeny s odtahy aut

Praha - Začátkem tohoto měsíce startují v Praze každoroční bloková čištění ulic. Už tradičně jsou spojená s odtahem aut, která neukáznění nebo nepozorní řidiči nechají v ulicích. Za loňský rok Technická správa komunikací hlavního města kvůli blokovému čištění v metropoli odtáhla více než sedmnáct tisíc aut.

Řidiči mají možnost sledovat internetové stránky www.tsk-praha.cz, nebo přímo weby jednotlivých městských částí, kde jsou informace o časech a místech blokových čištění. Technická správa komunikací ovšem poukazuje na to, že data z webu mají pouze informativní charakter, řidiči by si měli všímat především značení v ulicích.
 
„Blokové čištění začíná v sedm hodin ráno, končí ve dvě hodiny odpoledne. V sedm hodin sem přijede odtahová služba, která odtáhne vozy neukázněných řidičů. Pak nastupuje strojní a ruční čištění,“ vysvětluje zavedený postup tiskový mluvčí TSK Tomáš Mrázek. Zákaz zastavení s příslušným datem a časovým úsekem se v ulici musí objevit minimálně 7 dní před plánovaným čištěním, tak by řidiči mely mít dost času svá auta přeparkovat.
 
Ještě před odtahem musí pracovníci pořídit fotodokumentaci. Pojišťuje se tak proti případným reklamacím a obviněním z toho, že případné poškození na autě zavinili. Poté vozidla putují na odtahová parkoviště. „Za ten samotný odtah je tam finanční sankce 1 300 korun. Za první den na odtahovém parkovišti 150 korun a za další den 200 korun,“ dodává Mrázek.
 
Technická správa komunikací upozorňuje i na možnost prominutí peněz za odtah. O to můžou požádat všichni, kteří byli delší dobu například na dovolené nebo v nemocnici. A neměli teda možnost své auto přeparkovat.