Čeští politici přijali uzavření smlouvy o radaru podle očekávání

Praha - Čeští politici reagovali na oznámení ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, že se Česká republika se Spojenými státy dohodla na hlavní smlouvě o umístění protiraketového deštníku na našem území, v souladu s dlouhodobým přístupem jejich strany k radaru. Komunisté zopakovali, že umístění základny odmítají za všech podmínek, sociální demokraté se také vyjádřili proti smlouvě s USA, ale radar v rámci aliančních dohod nepovažují za nemožný. Zelení i lidovci se shodli, že konkrétnější stanovisko jsou schopni zaujmout až po prostudování podmínek smlouvy.

KSČM: Je to špatný den pro Českou republiku

Na smlouvu jsou zvědaví i komunisté. Stěžují si, že informace týkající se radaru nebyly v parlamentu dostatečně projednány, a ještě před začátkem bukurešťského summitu vyzvaly vládu, aby smlouvu zveřejnila před podpisem.

„Nemáme dostatek informací,“ stěžuje si poslanec za KSČM Václav Exner. „Ale samotný fakt, že zde chtějí zřídit základnu, je dostatečný důvod, abychom byli proti,“ dodává s tím, že komunisté jsou proti jakékoli základně na našem území. Pro rozhodnutí o jejím umístění žádají referendum.

Zelení: Začlenění do systému NATO je pro nás důležité

O referendu, v tomto případě vnitrostranickém, uvažuje podle ministra školství Ondřeje Lišky také Strana zelených. Karel Schwarzenberg na summitu sice uvedl, že dojednaná smlouva by pro zelené neměla být problém, Liška je v přijetí ale opatrnější. „To se ještě uvidí, musíme se velmi podrobně seznámit se závěry i smlouvami a na jejich základě budeme vyhodnocovat svůj postoj,“ prohlásil.

S určitostí zatím podle svých slov nemůže před prostudováním dokumentů ani potvrdit, že smlouva splnila podmínky, které zelení měli, tedy že se podařilo dosáhnout integrace do systému NATO. „Aliance může radar uznat jako dílčí příspěvek ke společné bezpečnosti, to je všechno pěkné, ale v diplomatické řeči i v praktických ohledech to má na míle daleko k nějaké integraci nebo otevřené podpoře,“ domnívá se Liška.

Lidovci: Přečteme a uvidíme

Začlenění radaru do struktur NATO požadovali také lidovci. I oni bez prostudování smluv nedovedou podle slov jejich poslance Ludvíka Hovorky cokoliv posuzovat. „Předpokládám, že všechny tyto věci budou předloženy na stůl a že o tom proběhne řádná diskuse,“ doufá Hovorka.

Cyril Svoboda vidí závěry bukurešťského vyjednávání optimističtěji: „Smlouva je podle mě vyvážená, je to dobrá smlouva a dává šanci, že projekt bude jednoho dne zapojen do Severoatlantické aliance.“

ČSSD: Pro uzavření smlouvy o radaru nemá vláda mandát

Sociální demokraté tvrdí, že seznámení se s bukurešťskou smlouvou o radaru její přijetí nebo nepřijetí nijak neovlivní. „Deklarace, která bude přijata, není nic, co by mělo něco měnit na našem politickém postoji,“ říká předseda zahraničního výboru strany Jan Hamáček. Domnívá se, že protiraketový systém by měl být zvažován především v rámci aliance.

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka doplňuje, že postrádá dohodu s opozicí a se společností: „Téma umístění základny neprošlo ani parlamentními volbami, ani referendem. Myslím si, že vláda nemá v tuto chvíli mandát, aby takovou smlouvu uzavřela.“