Finální trasa R35 není ještě zcela jasná

Pardubice - Zástupci Pardubického kraje a státu dnes udělali další krok k výstavbě rychlostní silnice R35. Na mezinárodní konferenci v Pardubicích podepsali deklaraci, která určuje harmonogram celé stavby. Okamžitě po schválení takzvané jižní trasy se už objevily první protesty proti silničním přivaděčům.

Rychlostní silnice 35 je alternativou k přetížené a nedostačující dálnici D1. „Když se podíváte v tuto chvíli na mapu, tak máme jedinou západovýchodní kapacitní trasu komunikací, a to z dlouhodobého hlediska není udržitelný stav,“ vysvětluje nutnost dostavby silnice Alfréd Brunclík, generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic.
 
Odborné studie upřednostnily jižní trasu R35. Některým obcím se teď ale nelíbí plánované silniční přivaděče na Orlickoústecko. „Původní návrh byl veden vesnicí, další návrh vedl přes stávající komunikace, kde je spousta obytných budov, takže to vůbec vhodný není,“ vysvětluje stanovisko místních obyvatel členka petičního výboru Lena Zámečníková.
 
Podle náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka (kdu-čsl) je dostavba silnice takovou celospolečenskou prioritou, že by její dostavbě mohlo pomoci schválení vyvlastňovacího zákona. Nová rychlostní silnice za desítky miliard korun se tedy zřejmě neobejde bez vyvlastňování pozemků.
 
Kudy přesně nová R35 povede, není tedy ještě zcela určeno. Informace o postupu výstavby je možné najít na www.r35.eu.

Vydáno pod