Na Vysočině je několik mostů v havarijním stavu

Vysočina - Díky teplému počasí mohli začali silničáři na Vysočině s opravami silnic a mostů za stovky milionů korun. Na silnicích druhých a třetích tříd začaly rekonstrukce letos dřív než jindy. Hlavní silniční tahy, které jsou ve správě Ředitelství silnic a dálnic, si počkají na opravy až do června.

Oprava hned několika mostů najednou blokuje například dopravu z Jihlavy na dálnici D1 u Malého Beranova. „Nákladní doprava bude muset přes Polnou a to znamená zajížďku asi 25 kilometrů,“ popisuje situaci Radek Tulis, mluvčí Magistrátu Jihlavy.
 
Jihlavská radnice také kvůli nebezpečí zřícení uzavřela most v centru Jihlavy a čeká na jeho opravu. A třetí uzavřený most, ze kterého padají kusy betonu, vede přes brněnskou dálnici D1. Podle starosty nedalekých Jiřic se o něj nikdo nestará, a tak není ani kdo by ho opravil. „Most je v katastru Jiřic, a pokud se nic nestane do konce dubna, budeme muset dálnici uzavřít,“ vyslovuje svoje obavy starosta Jiřic na Humpolecku Svatopluk Veroněk (nez).
 
Správci silnic, obce i kraj Vysočina už s opravami začali. Čeká se tedy jen na ředitelství silnic a dálnic. „Opravy na silnicích první třídy bychom chtěli zahájit do června letošního roku. Jsou v objemu zhruba 270 milionů korun,“ předkládá plány ředitelství jeho mluvčí Martina Vápeníková.
 
Nynější dopravní komplikace se budou ještě stupňovat s příchodem dovolených. Lidé tak musí počítat nejen se zdržením, ale také s tím, že oproti plánované trase najedou o desítku kilometrů navíc.