Indický podnikatel měl připravit stát o 46 milionů korun

Praha - Policie zadržela na ruzyňském letišti v Praze čtyřiačtyřicetiletého indického podnikatele, který měl údajně na daních připravil stát téměř o 46,5 milionu korun. Muž je obviněn z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Hrozí mu pět až 12 let vězení. Při zadržení na letišti se vymlouval, že jede s rodinou jen na dovolenou. Policisté ale měli poznatky o tom, že se chystá z republiky nadobro zmizet.

Ind měl v centru Prahy v Dlouhé ulici luxusní indickou restauraci a bar. Soud v Praze 1 souhlasil s jeho umístěním do vazby. Informaci potvrdil Právu mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Roman Skřepek.

Podle Skřepka vydělal muž ve své restauraci a baru v letech 2002 až 2006 ročně několik desítek milionů korun. Na Finančním úřadě v Praze 1 ale ve svém daňovém přiznání pokaždé hlásil, že jeho živnost je ztrátová nebo maximálně na nule. „Svým jednáním způsobil cizinec ČR škodu ve výši téměř 46,5 milionu korun,“ řekl Skřepek.

Policie zajistila při domovních prohlídkách u podnikatele mnoho důkazů a více než 600 tisíc korun. „Obviněnému byly zajištěny pozemky, rodinný dům v blízkosti Prahy a dále pozemky v okrese Domažlice, které patří společnosti, v níž byl jednatelem a jediným společníkem,“ řekl deníku Právo mluvčí Skřepek.