Policisté odhalili pětičlenný gang, který vyráběl pervitin pro Británii

Praha - Policistům z Národní protidrogové centrály se podařilo v rámci akce Lotos během dvou měsíců odhalit a rozbít pětičlenný mezinárodní gang, který vyráběl pervitin a vyvážel ho do Británie. Jen při zásahu policisté zadrželi 230 gramů drogy, což představuje zhruba sedm tisíc dávek v hodnotě půl milionu korun. Členy gangu byli tři Češi a dva občané Británie, všem hrozí až patnáct let vězení.

„Od vstupní informace se nám zdařilo celou operaci ukončit během dvou měsíců a se stoprocentním výsledkem,“ řekl dnes šéf Národní protidrogové centrály (NPC) Jiří Komorous. Výrobna byla podle něj profesionálně zařízena a její produkce dělala zhruba půl kilogramu vysoce kvalitního osmdesátiprocentního pervitinu za týden. „Byl to nejkvalitnější pervitin, jaký se nám kdy podařilo zajistit,“ uvedl Komorous.

Výroba pervitinu byla financována z Velké Británie. Brit, který celou skupinu vedl, posílal do Česka peníze, za které jeho komplicové v řádech tisíců balení nakupovali volně prodejné léky obsahující pseudoefedrin. Z těch poté vyráběli pervitin v garáži v pražských Řepích. K přepravě drogy do Velké Británie podle policie pomáhal i zaměstnanec letecké společnosti, který plnil roli kurýra. Všech pět podezřelých, včetně obou Britů, kteří byli zadrženi na ruzyňském letišti, je ve vazbě a hrozí jim až patnáct let vězení.

Volný prodej léků obsahujících pseudoefedrin, který se zneužívá právě k výrobě pervitinu, pokládá NPC dlouhodobě za alarmující. Jen v loňském roce se prodaly asi čtyři miliony balení takových léků. Podle odhadů České lékárnické komory je asi 80 procent z tohoto množství, tedy zhruba 3,2 milionu balení, zneužíváno k výrobě pervitinu.

Kvůli podezření na zapojení do drogové kriminality policie loni dopadla 2 031 lidí. Drtivá většina pachatelů pochází z Česka, cizinců policisté zaznamenali 130. V minulých dnech detektivové v rámci akce Kapitán zatkli dva cizince, kteří v Česku údajně obchodovali s heroinem.

Vydáno pod