České a německé záchranné služby si budou navzájem vypomáhat

Praha - Německá záchranná služba by mohla pomáhat českým občanům v pohraničí a naopak čeští zdravotníci by v případě potřeby vyjeli na německou stranu. Cílem je urychlit přepravu pacientů. Možnost zdravotnické spolupráce by měla upravovat rámcová smlouva mezi zeměmi. Česko ji podle mluvčího zdravotnictví Tomáše Cikrta již připravuje.

Zatímco v Německu organizují záchranky spolkové země, v Česku je to úlohou krajů. Odlišné postavení těchto samospráv by měla vyrovnat právě rámcová smlouva, která by umožnila, aby se kraje a spolkové země dohodly přímo.

O projektu jednal ministr zdravotnictví Tomáš Julínek s kolegyní ze Spolkové republiky Německo Ullou Schmidtovou. „Paní ministryně považuje příhraniční spolupráci za velmi důležitou a je připravena v tom pomoci,“ potvrdil mluvčí Cikrt.

Schmidtová přijela do Česka na dvoudenní pracovní návštěvu. Ministři se během ní zabývali také prioritami českého předsednictví EU v příštím roce. Shodli se, že obě země chtějí rozvíjet elektronické zdravotnictví neboli e-health.