ČSSD: Projednávání smluv o radaru je příležitost k hlasování o důvěře vládě

Praha - Projednání smluv o radaru, které uzavřeli čeští politici na bukurešťském summitu, by ve sněmovně mělo být spojeno s žádostí o vyslovení důvěry. Takový požadavek adresovali sociální demokraté dnes vládě po politickém grémiu.

Hlavní smlouvu o radaru by měli Češi a Američané podepsat asi za měsíc. Předseda poslaneckého klubu ČSSD uvedl, že by smlouvu před podpisem ještě měli projednat poslanci a spojit diskusi s hlasováním o důvěře vládě.

„My budeme hlasovat proti, protože nejsou splněny podmínky, především to, že má být vypsáno referendum,“ připojil se k němu jeho stranický kolega, místopředseda ČSSD Milan Urban.

„Nevidím důvod, proč se podvolovat náladám v podstatě extremistické strany,“ odmítl výzvu sociálních demokratů místopředseda vlády a ODA Petr Nečas. Mezi extremistické strany se podle něho řadí odporem vůči americké základně, který ji posouvá na okraj evropské politiky.

Premiér Mirek Topolánek už dříve prohlásil, že obě chystané smlouvy s USA  - hlavní i SOFA -  jsou prezidentské. Musí je tedy nejdříve podepsat vláda, poté ratifikovat obě komory parlamentu a podepsat prezident.