Filip: Českou republiku zasáhla politická a ekonomická krize

Praha - Česká republika je v hluboké politické a ekonomické krizi, prohlásil předseda KSČM Vojtěch Filip na dnešní celostátní konferenci komunistických kandidátů do Senátu a lídrů pro volby do krajských zastupitelstev.

Vláda, která je založena na zradě sociálnědemokratických poslanců, pohrdá podle Filipa názory občanů, z nichž si tři čtvrtiny nepřejí stavbu amerického radaru v Brdech a ještě více jich o něm chce hlasovat v referendu. Oddělení politické elity od zájmů občanů, je jasným znakem politické krize, dodal.     

Filip rovněž tvrdí, že z ČR mizí do zahraničí 100 miliard korun zisků. Tento odliv podle něj nejsou s to kompenzovat příští investice. V tom vidí komunistický předseda krizi ekonomickou, kterou vláda ještě výrazně prohloubila svou reformou veřejných financí.     

Šéf KSČM varoval před ataky, které se vedou a povedou proti KSČM a jejichž cílem je komunistické hnutí rozpoltit. Takovým útokem na integritu strany podle něj byly výzvy, aby komunističtí zákonodárci volili při prezidentských volbách kandidáta opozice Jana Švejnara. Největší současný útok podle něj vede hnutí Severočeši, které přesvědčuje komunisty, aby šli do krajských voleb na jeho kandidátkách, protože tak budou mít větší šanci uspět. Podobné nástroje k útoku na KSČM se prý mouhou před volbami objevovat i v dalších krajích.     

Komunisté mají ve volbách podle Filipa velkou šanci uspět, protože jejich program oslovuje nejméně 80 procent obyvatel. Komunistické kandidáty vyzval k plnému osobnímu nasazení. Nemají se stydět za svou značku (KSČM) ani za situace, kdy je podle něj část společnosti ovládána strachem ze ztráty zaměstnání, když se přihlásí ke KSČM.    

„Nemusíte mít strach, Komunistická strana Čech a Moravy od svého vzniku v roce 1990 se nikdy žádným způsobem neprovinila proti zákonům České republiky a proti ústavě,“ ubezpečoval Filip. „Jsme nejdemokratičtější a nejmasovější komunistickou stranou,“ zdůraznil v závěru svého projevu.       

KSČM získala podle místopředsedkyně Jany Bystřické v minulých krajských volbách 157 zastupitelských křesel a tento počet hodlá letos překonat. V senátních volbách chce dosáhnout alespoň takového úspěchu, aby mohla mít vlastní senátorský klub. K němu je potřeba nejméně pěti senátorů. Nyní má křesla tři.