Na výherní hrací terminály obce nemohou

Praha - Klasické herní automaty nahrazuje poslední dobou nový typ hazardu, takzvané výherní hrací terminály. Jsou propojeny v síti a lze na nich za peníze hrát třeba ruletu nebo poker. Městům a obcím vadí, že je narozdíl od hracích automatů, nemohou nijak regulovat ani zakázat. Ministerstvo financí chybu připouští a chce ji v nově připravovaném zákoně upravit.

Obce a města popisují  snahu vymýtit ze svých ulic hazard jako beznadějný boj. Třeba v Kladně není vzdálenost mezi hernami v centru města často ani dvacet metrů. Gamblerům tu slouží téměř 200 provozoven se 700 automaty. „Kdybychom měli možnost, určitě bychom to omezili,“ říká primátor Kladna Dan Jiránek.
 
Možnost mají města a obce ale jenom poloviční. Město může vyhláškou na určitém místě zakázat výherní automaty, jejich provozovatelé ale vzápětí přesedlají na výherní loterijní terminály. A na ty jsou radnice krátké. Povolit nebo zakázat je může totiž jen ministerstvo financí. Ministerstvo financí sice tvrdí, že nepovoluje výherní automaty v místech, kde si to obce nepřejí. Senátor Josef Novotný (SNK-ED) ale tvrdí: „To je naprosto výsměch, starostové jsou doslova fackováni.“
 
Obce často terminály nechtějí vůbec. Narozdíl od klasických výherních automatů z nich do rozpočtu města neplyne ani koruna. A podle psychologů představují větší hrozbu i pro notorické hráče. „Nepotřebujete drobné mince, ale můžete tam cpát papírové bankovky a prohrajete rychleji a víc,“ popisuje závislost na automatech psycholog Petr Šmolka.
 
K největším provozovatelům terminálů v Česku patří Synot a Sazka. Ta slova o tvrdší formě hazardu a stejně tak i kritický postoj radnic odmítá. Sazka se taky brání tím, že z terminálů odvádí peníze na veřejně prospěšné účely, například na podporu místních sportovních klubů.
 
Loterijní zákon, který v Česku pravidla podnikání v hazardu upravuje, vznikl v roce 1990. Během 18 let, kdy do světa her a sázek vstoupil třeba i internet, se nijak výrazně nezměnil.
„Je to poměrně starý zákon, nicméně v Čechách funguje bez velkých problémů,“ tvrdí Petr Vrzáň z ministerstva financí. Primátor Kladna si přesto myslí, že ministerstvo zaspalo a je třeba co nejdříve přijmout novelu.
 
O té ministerstvo financí vážně uvažuje od roku 2004. Dva návrhy na změnu loterijního zákona, které připravilo, však skončily neúspěchem. V nejbližších dnech by měla na ministerstvu vzniknout expertní skupina, která začne o nové verzi loterijního zákona znovu diskutovat.