Tejc: Výměna policejních vozů se prodraží

Praha - Výměna klasických bílo-zelených policejních vozů za nové se podle poslance a předsedy bezpečnostní komise ČSSD Jeronýma Tejce výrazně prodraží. Na vině je nevhodně zvolená barva - stříbrná metalíza - která je oproti základní bíle barvě mnohem dražší.

„Když si dnes koupíte auto s metalízou, tak je v průměru o pět až deset tisíc dražší,“ upozornil Tejc v Otázkách Václava Moravce. Více podle něj policie zaplatí také za nutné opravy nových vozů. „Pokud je barva základní - bílá - tak se dá opravit část dílu, zatímco při opravě metalízy musíte předělat celý díl,“ vysvětlil.
 
Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) s touto rétorikou opozice ale zásadně nesouhlasí. Tvrdí, že vyšší vstupní náklady pokryje výsledná zůstatková hodnota automobilů v momentě, kdy se budou z policejního vozového parku vyřazovat. Úspory lze ale podle něj vidět i jinde. „Díky tomu, že k tomu přistupujeme takto v balíku, dosáhneme daleko lepších vyjednávacích cen,“ dodal.
 
Policie ČR dostane během tří let 3500 automobilů v nových barvách. Stát za jejich nákup celkově zaplatí 1,5 miliardy korun. Změna barvy přiblíží podobu českých policejních vozů vzhledu, který je běžný v ostatních státech Evropské unie.

Vydáno pod