Schwarzenberg a Parkanová seznámí lidovce se smlouvou o radaru, podporu jistou nemají

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a ministryně obrany Vlasta Parkanová mají lidovce na jejich úterním zasedání seznámit se závěry bukurešťského summitu Severoatlantické aliance v otázce protiraketové obrany. Informovat politiky KDU-ČSL budou také o detailech chystaných smluv s USA. Schůzka, které se účastní i český velvyslanec při NATO Štefan Füle, má být pro lidovce vodítkem pro rozhodnutí, zda dohodu podpoří. Ale i tak nebude schvalování radaru jednoduché. O podobné setkání projevili zájem i zelení.

Lidovce bude zajímat nejen současný postoj aliance k záměru umístit americký radar v Česku, ale také například právní postavení cizích vojáků na českém území a režim jejich pobytu. Především podpora protiraketové obrany ze strany NATO je od začátku pro lidovecké poslance a senátory podmínkou pro souhlas s radarem.

Předseda poslaneckého klubu Pavel Severa se domnívá, že pokud se nevyskytne nějaký závažný „lapsus“ v česko-amerických dohodách, zvedne většina jeho stranických kolegů pro radar ruku. Zda to bude koaličnímu kabinetu Mirka Topolánka stačit, záleží také na rozhodnutí zelených. Vláda ke schválení potřebuje ve sněmovně získat minimálně 101 hlasů.

Proti radaru se již dříve vyjádřila Olga Zubová, která nesouhlasí s pobytem cizích vojáků na našem území, i další zelená Věra Jakubková. Váhají i ministr školství Ondřej Liška nebo lidovec Ludvík Hovorka. Postoj přeběhlíků také není jasný, premiér ale věří, že získá i hlasy sociálních demokratů. „Celá řada z nich, když bude moci svobodně hlasovat, tak bude hlasovat pro radar,“ uvedl Topolánek pro ČT24.

Někteří sociální demokraté skutečně naznačují k radaru vstřícnost, vedení strany však hodlá přesvědčit své členy, aby hlasovali jednotně. „Budou se jednotně držet toho, na čem se usnese většina,“ potvrdil poslanec David Rath.

Ve smlouvě zbývá ještě domluvit, komu budou patřit budovy, jestli americká auta budou mít povinné ručení a jak budou dodavatelé platit daně. Američani chtějí, aby smlouva platila i pro eventuální jejich další vojáky, Češi ji chtějí omezit jenom na radar. Až texty schválí vláda, odtajní je.

Vydáno pod