Brémy prolomily tabu - stanovily maximální rychlost na dálnicích

Berlín - Německé přístavní město Brémy, které je spolu s nejbližším okolím nejmenší spolkovou zemí Německa, jako první prolomilo dosavadní tabu německého motorismu a stanovilo nejvyšší povolenou rychlost na svých dálnicích na 120 kilometrů za hodinu. V Německu se dosud žádné všeobecně platné rychlostní limity na dálnicích neuplatňovaly a německé orgány, autokluby i řidiči se jejich zavedení vesměs bránili.

„Rozhodnutí o omezení rychlosti na 120 kilometrů za hodinu vstupuje v platnost od středy,“ prohlásil podle agentury AP brémský ministr životního prostředí Rainer Loske. Omezení bylo zavedeno kvůli ochraně životního prostředí, dodal.

Ve spolkové zemi Brémy vládne koalice sociálních demokratů (SPD) a Zelených. Na celoněmecké úrovni ještě loni v říjnu kancléřka Angela Merkelová, šéfka koaličních křesťanských demokratů (CDU), rozhodně odmítla možnost, že by její vláda omezila rychlost na německých dálnicích. Reagovala tak na požadavek koaliční SPD, která přišla s překvapivým návrhem omezit rychlost na dálnicích na 130 kilometrů v hodině.

Podle Merkelové je zcela vyhovující současný systém, který omezuje rychlost značkami na nebezpečných úsecích dálnic; na ostatních úsecích není třeba rychlost regulovat. SPD ale tvrdí, že omezení rychlosti by výrazně přispělo ke snižování emisí oxidu uhličitého. Konzervativní CDU a její spojenci to odmítají s tím, že by bylo lepší vymyslet, jak zabránit častým dopravním zácpám. Ty prý znečišťují životní prostředí stejně a možná i více než nadměrná rychlost.

Rychlostní limity mají v Německu tradiční a velmi silné odpůrce. Odmítají je například velcí výrobci automobilů jako Volkswagen, BMW nebo Daimler-Mercedes, ale i silný německý autoklub ADAC, který má 16 milionů členů. Proti je i německý ministr dopravy Wolfgang Tiefensee z SPD. K omezení rychlosti naopak Německo vyzývá Evropská unie.

Naposledy museli němečtí řidiči nohu na plynu kontrolovat na přelomu roku 1973, kdy byla kvůli ropné krizi rychlost na dálnicích omezena po dobu 111 dní na 100 kilometrů v hodině.