Nehody do sta tisíc budou místo policie vyšetřovat pojišťovny

Praha - Dopravní nehody, při nichž škoda na majetku nepřesáhne sto tisíc korun a nikdo nebude zraněn, již nebude vyšetřovat policie. Jejich posouzení budou zajišťovat pojišťovny. Navíc by ve výši povinného ručení měly zohlednit, kolik přestupků řidič v uplynulých třech letech spáchal. Na těchto změnách se dohodlo ministerstvo vnitra s Českou asociací pojišťoven a zakotvilo je do návrhu nového zákona o policii.

Do stotisícového limitu se podle prezidenta asociace pojišťoven Ladislava Bartoníčka vejde 85 procent dopravních nehod. Oproti původnímu návrhu ministerstva, které prosazovalo posunutí hranice až na 250 tisíc, ale nevznikne tak velký prostor pro pojistné podvody. 
 
„Chceme, aby se policie v nové koncepci soustředila na rizikové úseky našich silnic a aby byla více přítomna tam, kde dopravní policii skutečně potřebujeme,“ vysvětlil přínosy novely ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Policie by tak měla více času věnovat se kontrole dodržování dopravních předpisů.
 
Ke stejnému cíli má sloužit i další opatření, na kterém se obě instituce dohodly. Pojišťovny by měly nově zohledňovat ve výši povinného ručení množství přestupků, které řidič v minulosti spáchal. „V případě, že se řidič dopustil těch nejzávažnějších porušení, například překročení rychlosti o padesát kilometrů (v hodině), tak při druhé dopravní nehodě, kterou bude mít a která bude v souvislosti s podobným přestupkem, by měla mít pojišťovna možnost regresovat se, popř. nevyplácet pojistné plnění,“ upřesnil Bartoníček. Doplnil, že tak bude možné penalizovat piráty silnic a zohlednit bezproblémové chování slušných řidičů.
 
V současnosti nemusí řidiči policii nahlašovat dopravní nehodu v případě, že vzniklá škoda nepřekročí 50 tisíc korun. Ve výši pojistného mají pojišťovny možnost zohlednit pouze počet řidičem způsobených dopravních nehod, nikoliv počet přestupků, kterých se dopustil.

Vydáno pod