V roce 2009 se zřejmě zruší přeočkování proti TBC, zavedou se ale nová očkování

Praha - Od příštího roku se možná zruší povinné přeočkování dětí proti tuberkulóze, neboť podle většiny odborníků není nutné. Ministerstvo zdravotnictví naopak uvažuje o zavedení plošného očkování dětí proti pneumokokovi a přeočkování starších dětí proti černému kašli. Odborníci usilují také o zavedení plošné vakcinace proti rakovině děložního čípku. Změna očkovacího plánu ale zřejmě nebude zcela jednoduchá, obává se hlavní hygienik Michael Vít.

Se zrušením přeočkování tuberkulózy nesouhlasí například odborníci na plicní nemoci. Česká republika je podle nich ohrožena přílivem nemoci od cizinců, takže snižovat kolektivní imunitu není na místě.

Podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Prymula, který zrušení přeočkování podporuje, ale existuje řešení. „Osobně se kloním k vakcinaci pouze rizikových skupin,“ navrhuje. Místo plošného očkování by se přimlouval za lepší kontroly imigrantů.

Jasné zatím není ani plošné zavedení očkování proti pneumokokům. Problém zavedení spočívá podle Víta v jeho velké nákladnosti. Už dnes náklady vycházejí zhruba na půl miliardy korun, další očkování by znamenalo navýšení o 400 milionů korun.

Odborníci lidi nabádají, aby využívali i možnosti nepovinného očkování, a ochránili se tak především před klíšťovou encefalitidou nebo chřipkou.