Tisícovka lidí demonstrovala v Ostravě za lepší životní prostředí

Ostrava - Na ostravském Masarykově náměstí dnes v podvečer demonstrovalo asi tisíc lidí za zlepšení stavu životního prostředí v regionu. Akci svolalo občanské sdružení Vzduch a lidé žijící v blízkosti hutního gigantu Arcelor Mittal, který platí za největšího znečišťovatele v regionu. Čerstvé studie totiž na Ostravsku potvrzují znečištění půdy, vody i vzduchu. Potíže s dýchacími cestami jsou o pětinu častější než ve zbytku republiky, riziko úmrtí o dvacet procent vyšší.

Ostravě se říkalo ocelové srdce republiky, platila za to ale životním prostředím. Po revoluci se stav zlepšil, projevilo se odsíření i útlum výroby. V posledních letech ale začala křivka znovu stoupat. Zákony stanovují, že znečištění může překročit povolené limity maximálně 35 dní v roce. V obvodech Radvanice a Bartovice tuto lhůtu letos překročili za pouhých 43 dní.

„Skutečně ráno míváme takový černý prach, který se kovově leskne. Oni vypouštějí s oblibou v noci všechno možné,“ stěžuje si obyvatelka Ostravy - Radvanic Miroslava Pěčková. Když je nízký tlak a špatný směr větru, tak raději změníme plány a zůstaneme doma.

Proto se Ostraváci po téměř dvaceti letech opět vydali do ulic kvůli životnímu prostředí. V roce 1990 protestovali kvůli olejovým lagunám. Nic se v nich ale nezměnilo, o Vánocích tam zahynuly desítky labutí. Dosedly na hladinu a už se nedokázaly vyprostit. Hynuly tam pomalou smrtí i celý týden. Vláda i vlastník ale slibují, že termín odstranění dodrží. Mají na to necelé tři roky.

Nápravu slibuje i Arcelor Mittal. Huť proto krátce před demonstrací oznámila miliardové investice, které by měly do tří let by dostat ostravské provozy na úroveň ekologických hutí ze západní Evropy. Jedná se například o odprášení aglomerací, díky kterému se sníží emise polétavého prachu, snížení spotřeby uhlí a jeho nahrazení ekologičtějším plynem. „Chápeme zlost těch lidí, musí k tomu mít důvod. A jestliže jsme tím důvodem my, tak s tím musíme něco dělat,“ vyjádřil se k situaci předseda představenstva Arcelor Mittal Ostrava Sanjay Samaddar.

Dohody ani sliby už ale obyvatelům Ostravy nestačí. Chtějí, aby podniky dodržovaly zákony. I kvůli tomu už podali žalobu. Od soudu budou požadovat ochranu osobnosti. V Evropě jsou podobné žaloby běžné, v Česku je to výjimka. Ale nedávno třeba v podobném sporu uspěli obyvatelé Prahy, kteří si stěžovali na hluk z magistrály.