Zimní sezona si už vyžádala 14 mrtvých

Liberec - Horská služba si v letošní sezoně připsala o sedmdesát procent více zásahů než ve stejném období loňského roku. Od 1. prosince 2007 do 6. dubna zasahovala v 6365 případech, zatímco v minulé sezoně jich měla 3828. 14 lidí nepřežilo. Nejvíce zásahů přibylo podle republikového náčelníka horské služby Jiřího Brožka na Šumavě, nejhůře na tom byly Krkonoše. Lidí přibývá a jsou k sobě stále bezohlednější. Horská služba také stále častěji ošetřuje vážnější úrazy.

„Zimní sezona pro nás skončí až 30. dubna. Stále se ještě lyžuje v Krkonoších a v Jeseníkách,“ uvedl Brožek. Ve dvou nejvyšších českých horách ještě fungují lanovky a vleky a na hřebenech sněží. Provozní náměstek harrachovského sportovního areálu Vlastislav Fejkl odhaduje, že mezi Kotlem, Lysou horou a Voseckou boudou budou dobré podmínky pro běžkaře až do začátku května.

Horské službě přibylo práce, i když přírodního sněhu napadlo od prosince do poloviny března podobně málo jako v loňském roce. Díky mrazům se ale vyrobilo mnohem více technického sněhu, který je rychlejší a mnohem tvrdší. Způsobil tak řadu těžkých zranění. Přispěla k nim především příliš rychlá jízda některých lyžařů a snowboardistů i přeplněné sjezdovky. Velikou skupinu úrazů tvořily zranění hlavy, otřesy mozku a tržné rány.

„Přímo na sjezdovkách jsme měli dva smrtelné úrazy. Pak bylo jedno zmrznutí a asi dva nebo tři úrazy na běžkách při srdeční slabosti,“ upřesnil zástupce Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa. Podle sportovní psycholožky Evy Tomešové dokáže člověk dávat pozor jen v jednu chvíli na jednu věc. Nezkušený lyžař, který se řítí dolů svahem, se tak už nezvládá dívat kolem sebe. 

V zimní sezoně 2005 - 2006, kdy bylo hodně sněhu, měla horská služba přes 7800 zásahů. O rok dříve bezmála 7000 zásahů.