České dráhy opět zavedly prodej jízdenek z automatu

Praha - České dráhy se vrátily k tradici. Dnes jejich zaměstnanci na šesti nádražích nainstalovali patnáct nových automatů na jízdenky. Ty si mohou cestující koupit pomocí elektronické peněženky. Dráhy si zavedením nové služby slibují urychlení prodeje jízdenek, zmenšení front i spokojenost cestujících. Počet automatů by se měl zvyšovat.

Automaty zatím fungují ve zkušebním režimu a pouze pro druhou třídu. České dráhy k tomuto kroku přistoupily v souvislosti zvyšování počtu lidí, kteří k jízdě vlakem využívají čipovou zákaznickou IN-kartu. Podle údajů ČD se jedná o více než půl milionu cestujících. Právě IN-karta, neboli elektronická peněženka má nyní sloužit i ke koupi jízdenky z automatu. Cestující na ní musí mít uloženo minimálně stokorunu, horní hranice vkladu jsou čtyři tisíce korun. Kromě toho v nich jde vyzvednout i „eLišky“, meziregionální jízdenky objednané přes internet.

Za hlavní pozitivum považují představitelé Českých drah fakt, že automat zákazníkovi sám vybírá nejvhodnější typ lístku: „Automat rovnou vypočítá to nejlevnější jízdné, na které máte nárok pro druhou vozovou třídu,“ uvedl tiskový mluvčí ČD Ondřej Kubala. Dráhy tím reagují na stížnosti zákazníků, které pokladní za přepážkou neinformovaly o možnosti využít výhodnější tarif.

Pět automatů se objevilo na hlavním nádraží v Brně, další například v Ostravě, Olomouci nebo v Praze-Holešovicích. Do konce roku by jich mělo stát v nádražních halách několik desítek. České dráhy zatím čekají, nakolik se osvědčí. S automaty totiž nepřicházejí poprvé. Cestující mohli jejich služby využívat od 70. let, upustilo se od nich na přelomu let 2006 a 2007. Nyní se opět vrací.