Vnitro plánuje zavedení bezpečnějších přechodů

Praha - Ministerstvo vnitra chce bezpečnější přechody pro chodce. Takzvané bezpečné přechody budou například v noci osvětlené, nebo upozorní na řidiče, že chodec vstoupil do vozovky. Informuje o tom ministerstvo na svých internetových stránkách.

Chybou motoristy zahynulo v loňském roce na přechodu 16 lidí, 197 chodců bylo těžce zraněno. V letech 2003 až 2005 byl počet mrtvých vždy kolem dvaceti.

Podle nedávno zveřejněného ratingu má Česká republika šesté nejméně bezpečné silnice v Evropě. Kritériem při zpracování byl počet osob usmrcených při dopravních nehodách na 100 000 obyvatel. Česko skončilo s koeficientem 12,6 mezi 23 sledovanými zeměmi šestá nejhorší.

Princip chystaných bezpečných přechodů vychází z několika základních pravidel - vidět a být viděn, vhodná ergonomie přechodu, včasné varování řidičů. Ve večerních a nočních hodinách tak bude přechod osvětlen barvou odlišnou od okolního veřejného osvětlení. Pomoci má také takzvaná aktivní detekce a indikace chodce. Systém sám pozná, kdy chodec vstupuje na přechod, a upozorní na to řidiče například osvětlenou značkou.

Tento způsob je podle vnitra vhodný zejména v místech, kde řidiči často porušují předpisy a například parkují tak blízko přechodu, že z jedoucího vozidla je těžké chodce vidět.

Nové přechody by také měly být zvýrazněny metodou 3D. Ta spočívá v jednoduché úpravě zebry kombinací tvarů a odstínů červené barvy. Díky nim mají řidiči dojem, že se blíží k prostorové překážce na jinak ploché vozovce. 

Řidiči by se také měli na přechodech setkávat s pásy červeného povrchu dlouhými 20 metrů. Červená barva upozorní řidiče na blížící se kritické místo. Drsnější povrch pásu také zkracuje brzdnou dráhu aut až o 33 procent.