Vláda se postavila proti změně pravidel výplat klientů zkrachovalých záložen

Praha - Vláda dnes nepodpořila návrh skupiny poslanců ČSSD a KSČM, kteří chtějí změnit pravidla pro výplatu vkladů klientů zkrachovalých družstevních záložen. Novela, která má podle nich zmírnit nerovnost mezi odškodněním klientů záložen a bank, jde přes nesouhlas kabinetu do sněmovny. Nově by se měla horní hranice odškodnění posunout na dva miliony a vyplácet by se mělo 100 procent vkladu.

Předkladatelé poukazují na to, že vkladatelé dosud dostávali jen 90 procent vkladů, nejvýše ale 400.000 korun. Původně to bylo ještě méně. Dvoumilionová horní hranice ale není definitivní, upozornil předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD), který je pod návrhem také podepsán. „Je na diskusi, jestli ji nesnížit třeba na milion a půl, na milion.“ Návrh má podle něj pomoci hlavně drobnějším střadatelům, často starším lidem a důchodcům, kteří do záložen vkládali nižší částky.

Bývalý náměstek ministra financí Jaroslav Šulc naopak míní, že se návrh týká velkých spekulantů, kteří do kampeliček s vidinou 15 až 18procentních výnosů uložili miliony a podle dnešní dikce zákona by o část přesahující 400 000 korun přišli. K návrhům, aby byli odškodněni výrazně vyšší částkou, je Šulc skeptický. „Jestliže podle dnešního zákona o bankách má klient nárok nejvýše na 25.000 eur (625.000 Kč), byla by každá tisícovka nad tento limit hrubým porušením rovnosti vkladatelů,“ řekl již dříve. Náhradový poměr a maximální výši náhrad stanovil zákon před několika lety a pár stovek lidí o tyto přeslimitní peníze přišlo.

Poslanecký návrh také počítá s navýšením státního dluhopisového programu, ze kterého se financuje výpomoc Zajišťovacímu fondu družstevních záložen, o 1,85 miliardy korun na 3,85 miliardy. Toto navýšení však podle Vlčka závisí na tom, na jaké horní hranici se poslanci shodnou. Z tohoto důvodu je návrh nepřijatelný pro ODS, protože by zvýšil státní dluh, řekl v březnu poslanec občanských demokratů Michal Doktor.

Vláda začátkem března rozhodla, že zajišťovací fond záložen v příštím roce zanikne. Nynější fungující záložny jsou pojištěny u Fondu pojištění vkladů podle zákona o bankách.

Zákon o spořitelních a úvěrních družstvech přijala sněmovna v dubnu 1995, platit začal od roku 1996. Vlna pádů kampeliček odstartovala na podzim o tři roky později. Aktivních tehdy bylo 70 kampeliček, sedm v likvidaci a osm nevyvíjelo činnost. Koncem 90. let bylo v kampeličkách podle některých informací rozkradeno osm miliard z 11,3 miliardy korun vkladů.