Zasedání vlády (9. dubna)

Praha - Na středečním zasedání vláda schválila všech sedm věcných návrhů zákonů, které mají reformovat české zdravotnictví. Své „požehnání“ dala také územní změně tří desítek senátních volebních obvodů a oznámila dohodu s centrální bankou o uložení privatizačních příjmů státu. Naopak nepodpořila návrh lidovecké poslankyně Michaely Šojdrové na zrušení některých poplatků. Stejně tak odmítla návrh některých sociálnědemokratických a komunistických poslanců, kteří chtěli změnit pravidla pro výplatu vkladů klientů zkrachovalých družstevních záložen.

Vláda neustoupila tlaku některých lidoveckých poslanců a sedm reformních zákonů nyní budou projednávat poslanci. Podobný osud nečeká návrh poslankyně Michaely Šojdrové, která požadovala, aby matky a novorozenci byli během pobytu v nemocnici od regulačních poplatků osvobozeni.

Z dohody mezi vládou a centrální bankou vyplývá, že privatizační příjmy státu budou uloženy na devizový účet České národní banky, případné státní dluhopisy v cizí měně bude stát zajišťovat proti kurzovým rizikům a peníze z Evropské unie zůstanou mimo devizový trh. Cílem je zamezit dalšímu posilování koruny.

Na základě novely o změně území senátních volebních obvodů by se  měly zmenšit senátní obvody na Berounsku, Benešovsku a v Plzni, rozšiřovat by se měly volební obvody pro Prahu 1 a 2. Důvodem je zvýšení, nebo naopak snížení počtu obyvatel nad či pod zákonem stanovený limit. Změna se týká tří desítek volebních obvodů.

Skupiny poslanců ČSSD a KSČM neuspěly u vlády s návrhem na změnu pravidel pro výplatu vkladů klientů zkrachovalých družstevních záložen. Přes nesouhlas kabinetu jde ale novela do sněmovny. Nově by se podle ní měla horní hranice odškodnění posunout na dva miliony a vyplácet by se mělo sto procent vkladu.