K léčbě tuberkulózy se používají i neregistrované léky

Praha - Tuberkulóza patří mezi nejrozšířenější infekční onemocnění na světě. Každý pacient s podezřením na její výskyt musí být podle zákona okamžitě izolován. Klasická forma se léčí kombinací různých léků a trvá kolem půl roku. Pokud ovšem pacient přijde pozdě nebo se během léčby něco zanedbá, nastupuje druhá rezistentní a multirezistentní forma nemoci, při které už běžné léky neúčinkují. Ojedinělá není bohužel ani nákaza touto nebezpečnější formou. Zde už léčba trvá minimálně 18 až 24 měsíců a používají se při ní i léky, které nejsou v ČR zaregistrované.

Na pacienty s multirezistentní tuberkulózou se specializuje pavilon Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze, který dnes slaví roční výročí. „Pokud se nám za tři roky nepodaří pacienta vyléčit, jeho šance na uzdravení se výrazně snižují,“ uvedla přednostka pneumologické kliniky FTN Krč Václava Bártů. Pacienti jsou v nemocnici léčeni speciálními individuálními režimy. Protože už běžné léky neúčinkují, používají lékaři i preparáty, které nejsou v České republice registrované.

„Jedná se o velmi vzácné léky, které se při léčbě jiných onemocnění běžně nepoužívají. Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv se proto musí oznámit, že zde léky máme a podáváme je,“ dodala Bártů. Multirezistentní forma tuberkulózy se v České republice týká několika desítek pacientů. V nemocnici jsou hospitalizovaní minimálně půl roku.
 
V léčbě a výskytu dětské tuberkulózy patří ČR k nejlepším zemím Evropy. Očkování proti tuberkulóze je u novorozenců povinné. V případě potřeby se ještě v 11 letech provádí přeočkování. Hlavní hygienik Michal Vít ale v poslední době rozpoutal diskusi, zda přeočkování úplně nezrušit. Chce, aby se tak stalo do konce roku.

Podle Bártů je ale jedním z důvodů nízkého výskytu nemoci u dětí a mládeže právě revakcinace. „Doba na její ukončení jistě přijde, ale ne teď. V okolních zemích, kde revakcinace povinná není, je u mladší generace nárůst onemocnění pětkrát až desetkrát vyšší,“ upozornila.
 
Ročně onemocní tuberkulózou 8 až 9 milionů lidí. Mezi nejrizikovější oblasti patří především subsaharská Afrika a pro ČR země bývalého Sovětského svazu a východní Asie.