Magistrát chce zrychlit správní řízení u dopravních přestupků

Praha - Pražský magistrát chce zrychlit proces správních řízení u závažnějších dopravních přestupků a zaměřit se na řidiče, kteří se vyhýbají trestům. K tomu by měl sloužit úředník, který bude správní řízení zahajovat přímo na místě, kde policie provinilého řidiče zastavila. Na tiskové konferenci to řekl náměstek pražského primátora Rudolf Blažek.

Spolupráci policie, městských strážníků a úředníků magistrátu měla prověřit dopravněbezpečnostní akce nazvaná „X“ MOSTY, která se na území Prahy konala od středečních 5:00 do dnešního brzkého rána.

Aby mohl úředník zahájit správní řízení, musí o něm nejdříve řidiče poštou informovat. Řidič se ale převzetí dopisu může vyhýbat, a tím celou proceduru neúnosně protahovat. Právě to by mělo nové opatření magistrátu změnit. Podle ředitele Odboru přestupkové agendy pražského magistrátu Zbyňka Bernáta by se přestupková řízení zahájená přímo na místě mohla vyřešit do týdne.

Blažek dodal, že úředníci by do terénu mohli začít vyrážet ještě v dubnu. Při středečních kontrolách zahájili pracovníci magistrátu přímo na místě celkem 12 správních řízení, všechna za rychlou jízdu.

Kontrolní akce, při které se pražští strážníci zaměřili především na chodce a státní policisté na osobní i nákladní auta, stála řidiče celkem 748 700 korun na blokových pokutách. Policisté evidovali 1 369 dopravních přestupků, z toho téměř 400 u chodců. Ze 4 594 kontrolovaných řidičů jich 424 porušilo povolenou rychlost, 14 jich usedlo za volant pod vlivem alkoholu a další tři neměli řidičské oprávnění.

Policisté spolu s městskými strážníky také našli pět hledaných osob, na které byl vydán příkaz k zatčení.