Letadlo v Miroslavi spadlo kvůli výpadku motoru a chybě pilota

Miroslav - Příčinou sobotního pádu malého letadla nedaleko letiště v Miroslavi na Znojemsku byla chyba pilota, který nezvládl manévrování se strojem po výpadku motoru. Ve snaze vrátit se na letiště zavadil křídlem o zem. Po dopadu stroj zachvátil požár a jednapadesátiletý pilot uhořel. Šlo o necertifikované letadlo, u kterého jsou snížené nároky na spolehlivost motoru, s čímž ale pilot musel počítat, řekl dnes inspektor Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod Milan Pecník.

Příčiny výpadku motoru zatím nejsou známé. „Motor přivezeme k expertize v pátek,“ dodal Pecník. Letadlo spadlo do předpolí letiště těsně před přistáním, asi 70 metrů od přistávací plochy, a začalo okamžitě hořet. Na místě zasahovali záchranáři a čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. Pilot, který byl spolumajitelem letiště, ve vraku letadla uhořel.
   
Původní informaci, že šlo o ultralight, vyvrátil ředitel správy Letecké amatérské asociace Jiří Koubík. „Byl to nějaký experimentální letoun, který nesplňuje váhová a rychlostní kritéria pro ultralehké letouny. Podle mých informací nemělo letadlo certifikaci a ve vzduchu nemělo co dělat,“ řekl Koubík. Jeho slova později potvrdil také Pecník. „Ultralight to nebyl, bylo to malé letadlo. Vypadá jako zmenšená replika letounu Zlín 50, ale má určité odlišnosti,“ řekl Pecník.
   
Podobná nehoda se u Miroslavi stala před sedmi lety. V květnu 2001 tam po pádu ultralehkého letadla zahynuli čtyřiadvacetiletí manželé.

Vydáno pod