Kauzu řidiče, který utekl od nehody, kladenský soud odročil

Kladno - Výslechem policejního vyšetřovatele dnes u kladenského okresního soudu pokračovalo hlavní líčení v případu Marka Cverny, který loni v březnu havaroval u Knovíze na Kladensku a od nehody i zraněné spolujezdkyně utekl. Soudce se snažil zjistit, zda si zraněná žena uvědomovala význam svědecké výpovědi. Bývalý vrchní inspektor uvedl, že sice reagovala pomaleji, ale podle jeho názoru si uvědomovala, co říká a jaké to může mít důsledky. Soud nakonec líčení odročil na 29. dubna.

Soudce původně uvažoval o tom, že požádá o posouzení duševního stavu zraněné ženy. Při líčení totiž jen obtížně hledala odpovědi na otázky soudu i obhájce obžalovaného. Dnešní výpověď vyšetřovatele ale nenasvědčovala tomu, že by si žena nebyla vůbec vědoma toho, co říká. „Většinu věcí řekla sama, bez postrčení k odpovědi, ale byla pomalejší,“ uvedl expolicista. Myslel si tehdy, že nerozhodnost a pomalost vyslýchané souvisí s jejím těžkým zraněním. „Šlo o osobu, která přežila svou smrt,“ upozornil. Připustil nicméně, že tehdy uvažoval o povolání znalce kvůli ověření věrohodnosti její výpovědi. Nakonec to ale neudělal.

Sedmadvacetiletý Cverna je obžalován z ublížení na zdraví, řízení bez řidičského průkazu, neposkytnutí pomoci a maření výkonu úředního rozhodnutí. Za to mu hrozí až pět let vězení. Policie ho dopadla týden po útěku od nehody. Těžce zraněná mladá žena, která z vozu vypadla, strávila několik týdnů v nemocnici.

Kamarádka poškozené ženy již dříve vypověděla, že Cverna svou bývalou přítelkyni jen využíval, například ji prodával jako prostitutku na parkovišti v Rudné. Poškozenou označila za „děcko v těle dospělého“.

Cverna, který se dnešního líčení zúčastnil, byl nedávno podmíněně propuštěn z vazby. Již před časem si odpykal nepodmíněný trest deset měsíců za maření úředního rozhodnutí, řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a za podílnictví. V záznamu trestů má také útok na veřejného činitele. Právě kvůli jeho minulým činům potřebuje kladenský soud přezkoumat spis z Obvodního soudu pro Prahu 9. Požádal o něj, zatím ho ale nezískal. Proto dnes soudce líčení odročil. Pokud spis do Kladna nedorazí do konce dubna, bude muset být jednání znovu odročeno.