KSČM se nechce vzdát protestního pochodu do Brd

Praha - KSČM se nechce vzdát plánu uspořádat 19. dubna protestní pochod k místu, kde by mohl stát vojenský radar. Ministerstvo obrany vstup do části vojenského újezdu v Brdech nepovolilo. Komunisté ale argumentují tím, že záměrně vybrali víkendový termín a veřejně přístupnou trasu. Podle Jana Pejška z tiskového služby ministerstva obrany je pochod zakázán proto, že vojenský újezd je určen pro výcvik armády, a ne k pořádání politických akcí. Komunisté přesto věří, že se s vojáky nakonec dohodnou. Pochod se jinak zřejmě uskuteční v omezeném rozsahu na okraji vojenského újezdu.

„Považuji to za něco naprosto nenormálního,“ řekl dnes poslanec KSČM Alexandr Černý. Účastníci protestního pochodu nemohou narušit strategické či jiné zájmy armády v místě, kde zatím žádná základna nestojí ani nezačala její výstavba, soudí. „Nejsme žádní dobrodruzi, budeme se chovat v souladu se zákonem, budeme do poslední chvíle vyjednávat,“ dodal.

Šéfové plzeňských a středočeských komunistů Ladislav Urban a Stanislav Grospič postup orgánů újezdního úřadu vojenského újezdu Brdy a ministerstva obrany ČR odsuzují. Nepovolením vstupu do části vojenského újezdu prý chtějí zabránit občanům České republiky, aby svobodně vyjádřili svůj názor.

Občany proto vyzvali, aby se protestní akce zúčastnili, podpořili tak možnost rozhodnout o radaru v referendu a nenechali se zastrašit jednostrannou protilidovou a proamerickou propagandou současné vlády.

Komunisté již dříve odhadli, že by se protestujících mohlo sejít několik stovek. Podle původních plánů měl pochod trvat asi 50 minut.