VZP zahájí s vrchlabskou nemocnicí kvůli poplatkům správní řízení

Vrchlabí - Všeobecná zdravotní pojišťovna zahájí správní řízení se soukromou Česko-německou horskou nemocnicí ve Vrchlabí na Trutnovsku. VZP je přesvědčena, že nemocnice nevybíráním poplatků od pacientů mladších 18 let porušuje zákon. Nemocnice od začátku roku nevybírá regulační poplatky od dětí mladších 18 let, pojišťovnám ale výběr poplatků vykázala s tím, že je uhradil sponzor.

„Jsme přesvědčeni, že nemocnice administrativním vykázáním výběru poplatků pouze předstírá něco, co ve skutečnosti nedělá,“ uvedl v prohlášení mluvčí VZP Jiří Rod. VZP se proto bude snažit ve správním řízení prokázat, že nemocnice postupuje v rozporu ze zákonem. „Výsledky správního řízení ale nelze pochopitelně předjímat, protože v tomto případě bude prokazování velmi složité. Současná právní norma totiž jednoznačně tyto případy neupravuje,“ uvedl Rod. VZP také chce spolupracovat s ostatními institucemi na vyhodnocení vybírání a vykazování poplatků, aby se podařilo upravit jejich pravidla a zabránilo se podobným případům, které působí problémy.

„Povinností ze zákona je platit a vybírat poplatky. Jestliže to lidé nedělají a nemocnice to za ně jakoby doloží, dopouští se podvodu, protože vykazuje pojišťovně, že byl vybrán,“ vysvětlil mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Sponzoring by podle něj byl možný jen tou formou, že by nemocnice dala lidem peníze do ruky a oni s nimi šli poplatek uhradit. Podle pojišťovny to však není případ vrchlabské nemocnice. Přitom nedávno prohlásil ředitel VZP v Hradci Králové Pavel Pechánek, že z hlediska VZP je všechno v pořádku.

Vrchlabské nemocnici za nevybírání poplatků hrozí od VZP pokuta až padesát tisíc korun. Ředitel VZP v Hradci Králové Pavel Pechánek v České televizi uvedl, že nemocnice vykázala za první tři měsíce letošního roku asi 150 dětských pacientů. Ředitel vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml uvedl, že se na poplatcích jednalo o více než 20 000 korun. Ministerstvo zdravotnictví označilo postup nemocnice za další „fintu“. „Vrchlabská nemocnice je stále jedinou nemocnicí v České republice, která obchází zákon,“ řekl ČT mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Vedení vrchlabské nemocnice považuje vybírání poplatků od pacientů mladších 18 let za asociální a v rozporu s dobrými mravy. Ministerstvo zdravotnictví už dříve označilo nevybírání poplatků ve vrchlabské nemocnici za nezákonné a za součást politického boje, do kterého jsou zatahováni pacienti. Ředitel nemocnice Dryml chce na Hradecku za ČSSD kandidovat do Senátu a také do krajského zastupitelstva.