ČSSD chystá další hlasování o nedůvěře vládě, připravuje vlastní návrh restituce majetku církví

Praha - Na zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD se Jiří Paroubek znovu vyslovil pro hlasování o nedůvěře vládě. Stejný názor zastává i šéf poslaneckého klubu Michal Hašek. Reagují tak na výzvu předsednictva strany, které vyzvalo poslanecký klub ČSSD, aby začal připravovat další návrh na vyslovení nedůvěry vládní koalici.

Paroubek označil vládu ve svém projevu jako nekompetentní - je podle něj nebezpečná pro občany. Socialisté diskutují o opětovném vyvolání nedůvěry kabinetu ve sněmovně. Podle Paroubka je další pokus o svrhnutí nutný. „Při žádném z těch předchozích hlasování o nedůvěře vlády jsme na tom politicky neprodělali. Lidé to dobře pochopili, že se oddělujeme od politiky vlády. Je zřejmé, že i tento pokus nemusí skončit úspěšně, ale to je údělem opoziční strany,“ řekl Paroubek. Vláda podle ČSSD nekomunikuje ani s veřejností, ani s opozicí. Přesný termín hlasování o vládě není znám, podle Haška to ale bude „v řádu týdnů, ne měsíců“.

Opozice se již dvakrát v tomto volebním období pokusila o svrhnutí vlády. Od některých socialistů také zaznívají hlasy, které další návrh na vyslovení nedůvěry i jeho načasování zpochybňují. Strana by podle nich mohla tento institut častým využíváním devalvovat. K vyslovení nedůvěře by potřebovala opozice 101 hlasů ve sněmovně. ČSSD spolu s KSČM jich má ale dohromady jen 97.

ČSSD představila vlastní návrh vyrovnání s církvemi

ČSSD nepodpoří vládní návrh zákona o vrácení části majetku církvím a předloží svou vlastní verzi. Ta by měla obsahovat i dohodu o tom, že vlastníkem katedrály svatého Víta na Pražském hradě zůstává stát. Spravovat a užívat jej mají stát a církev společně.

Podle ČSSD je suma navržená vládou jako náhrada za majetek nadhodnocená a neúnosně do budoucna zatěžuje státní pokladnu. Také obvinila ODS, že předloha jde na ruku lidovcům, za hlasy při prezidentské volbě Klause. Sociální demokraté mají pochybnosti o tom, jakým způsobem kabinet vyčíslil hodnotu majetku, požádají proto ministra zemědělství Petra Gandaloviče o bližší informace.

Vlastní návrh ČSSD počítá s „omezenou naturální restitucí“ u církevních
řádů, a to výhradně u budov a pozemků, které jsou s budovami přímo spojeny. Výčet vydávaného majetku by měl být podle socialistů přímo v zákoně. Za nevydaný majetek by církve, respektive nově zřízená „náboženská nadace“ spravovaná církvemi dostala finanční náhradu. Ta by ale podle ČSSD vycházela z výpočtu „na základě nového relevantního ocenění církevních majetkových nároků“ a měla by brát ohled na možnosti státu. Peníze by měly být vyplaceny během tří let z výnosu privatizace státního majetku.

Vládní předloha vychází z loňské dohody s církvemi na vrácení asi třetiny majetku zabaveného za komunistické vlády církevním řádům, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun, která by se církvím vyplácela po dobu 60 let. Včetně úroků by tak církvím stát zaplatil dohromady asi 270 miliard korun.