Cestující zranění při tramvajové nehodě jsou mimo ohrožení života

Ostrava - Sedmnáct cestujících, kteří zůstali po páteční srážce tramvají v ostravských nemocnicích, zůstává ve stabilizovaném stavu. Někteří z nich byli dnes propuštěni do domácího léčení, jiné čekají operace během příštího týdne. Při nehodě zemřeli dva dospělí a jedno dítě. Lékaři ošetřili celkem 38 zraněných, z toho 13 těžce. Policie podezřívá čtyřiadvacetiletého řidiče, který podle drážních inspektorů zřejmě nehodu zavinil. Obviněn zatím nebyl, potvrdila mluvčí novojičínské policie.

V ostravské fakultní nemocnici ošetřili lékaři celkem 23 lidí, šest z nich hospitalizovali. „Jejich stav se nezhoršuje. Při srážce utrpěli těžká zranění - například zlomeninu páteře, tržné rány. Lékaři přistoupili také k amputaci končetiny,“ upřesnil mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Vítkovickou nemocnici dnes opustili dva hospitalizovaní pacienti - čtrnáctiletá dívka, která při nehodě utrpěla lehký otřes mozku, a jednačtyřicetiletý muž s naraženým hrudníkem a tržnou ránou na hlavě. 

Městská nemocnice v Ostravě-Fifejdách by mohla první dva cestující pustit domů v pondělí. Lékaři přijali celkem 11 zraněných, devět z nich zůstalo v nemocnici. „Několik pacientů je ještě na dýchacích přístrojích a čekají je operace. Odpojili jsme už zraněnou maminku, která porodila předčasně holčičku. Žena už dýchá sama a je při vědomí,“ uvedlamluvčí nemocnice Marie Dlabalová.

V městské nemocnici leží také těžce zraněný čtyřiadvacetiletý řidič, který je nadále v péči lékařů, psychiatra a duchovního. „Jeho psychický stav je stále vážný, má nasazenou psychiatrickou léčbu,“ dodala Dlabalová. Podle mluvčí novojičínské policie Miroslavy Michálkové Šálkové nelze očekávat, že by ho policie obvinila ještě dnes. „S ohledem na jeho psychický a fyzický stav počkáme do pondělí,“ dodala.

Tramvaje linky číslo 5 se čelně srazily v pátek vpodvečer mezi zastávkami Poruba koupaliště a Vřesina. Podle mluvčího Drážní inspekce Zdeňka Neusara čtyřiadvacetiletý řidič zřejmě nerespektoval zákaz vjezdu na jednokolejnou trať a jeho souprava se střetla s další tramvají.

V pondělí drážní inspektoři provedou na místě nehody zkušební jízdu tramvajemi, aby odhalili okolnosti nehody. „Ověříme rozhledové poměry a zjistíme například, na jakou vzdálenost se mohli řidiči vidět,“ řekl Neusar. Ve středu inspektoři prověří obě tramvaje, které byly podle předběžných závěrů technicky v pořádku. „Definitivně vyloučíme technickou závadu souprav jako možnou příčinu nehody a vyčíslíme škody, které odhadujeme na dva miliony korun,“ řekl mluvčí.

Dodal, že poté bude Drážní inspekce zkoumat telefonní hovory a dokumenty, důležité pro ně budou výslechy zúčastněných osob. „Čekáme ještě na výsledek psychologického vyšetření řidiče, který nehodu zřejmě způsobil,“ řekl Neusar.

Tragická srážka tramvají
Zdroj: ČT24
Vydáno pod