Dvě stovky lidí dnes v Praze pochodovaly proti antisemitismu a rasismu

Praha - Součástí manifestace proti antisemitismu a rasismu, jehož se zúčastnilo okolo dvou set lidí, byl pochod, který vedl z náměstí Franze Kafky do Valdštejnské zahrady, kde se koná následné shromáždění s názvem Všichni jsme lidi. Již popáté ho v senátní zahradě uspořádalo Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém, založené roku 1980. Podle organizátorů totiž „k triumfu zla postačí, když slušní lidé nebudou dělat nic“. Pochod a shromáždění mají být protiváhou akcím pravicových extrémistů.

Účastníci akce na poklidný pochod, který se konal mimo jiné za doprovodu tradičních židovských písní, přinesli transparenty proti rasismu nebo izraelské a české vlajky. Někteří z nich se také ještě před začátkem pochodu na náměstí Franze Kafky bavili tancem.

Pochodu se zúčastnil i bývalý osvětimský vězeň Oldřich Stránský, který si kvůli tomu oblékl táborový vězeňský úbor. Stránský žil od svých dvaceti let čtyři roky ve třech různých koncentračních táborech. Jeho poslední zastávkou byla Osvětim, kde měl čekat na smrt. „Když jsme se tam dostali, tak jsme se dozvěděli, že z Osvětimi je jediná cesta a to komínem - zaplynováním,“ říká. Jako jeden z mála vězňů nakonec Osvětim přežil, ale hrozné zážitky si s sebou nese celý život. Vadí mu, že se dnes na holocaust zapomíná, a proto oceňuje akce, kde může vystoupit se svým svědectvím. „Dneska, když podíváte do učebnice dějepisu, tak je tam o těchhle věcech jeden odstavec a to si myslíme, že je hodně špatně,“ dodává Stránský.

Právě zapomínání je podle odborníků i jedním z důvodů rostoucího antisemitismu nejen v České republice, ale i ve světě. „Osvědčilo se nám jednou za rok připomínat, že existují slušní lidé, kteří se nebojí a kteří nejsou lhostejní a upozorňují na to, že antisemitismus a rasismus je nebezpečný fenomén,“ říká pořadatel Mojmír Kallus.

Na shromáždění promluvil i předseda Senátu Přemysl Sobotka, který mimo jiné odsoudil projevy antisemitismu v současnosti. Kromě Sobotky vystoupili také eurokomisař pro kulturu a vzdělávání Ján Figeľ, primátor Pavel Bém nebo tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus, který přednesl zprávu o antisemitismu v ČR.