Odboráři slibují kvůli reformám protestovat před vládou každý týden

Praha - Kvůli vládním reformám se odboráři chystají uspořádat „měsíc nepokojů“ - od 14. května budou každý týden protestovat před úřadem vlády. O případné stávce pak rozhodne sněm Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) 20. května. Odboráři vyčítají vládní reformě vysokou inflaci i růst cen. Do konce června uvažují také o vyhlášení tzv. výstražné stávky, které by se účastnili zdravotníci, učitelé a zaměstnanci menších firem.

„Bylo by to přerušení na nezbytně nutnou dobu, samozřejmě jen symbolicky, my nechceme ohrozit ani zdraví ani životy ani zásadně omezit dopravu, ale chceme projevit určitou manifestační podporu veřejnosti, tomu co se z naší strany odmítá a proti tomu, co zejména vláda dělá a jakou formou to dělá,“ řekl ve Studiu ČT24 předseda ČMKOS Milan Štěch.

Největší odborová centrála v zemi už na začátku března vstoupila do stávkové pohotovosti. Kvůli možné stávce odborové svazy vyhlásily dokonce interní anketu. Z tisícovky odpovědí vyplývá, že téměř 80 procet odborářů by s vyhlášením generální stávky souhlasilo.

Odborářská kampaň proti vládním reformám už začíná mít jasnou podobu. Předáci svazů, kteří od rána jednají v Praze, se zatím domluvili na dvou termínech. Na 22. dubna naplánovali protestní mítink v Ostravě, 29. dubna pak v Ústí nad Labem. „Zřejmě nejradikálnější akce představí v nejbližších týdnech odborový svaz školství. Bude následovat odborový svaz zdravotnictví,“ uvedla pro ČT24 mluvčí odborů Jana Kašparová.

Odboráři vyčítají vládní reformě vysokou inflaci i růst cen. Ty podle nich v lednu meziročně vzrostly o 7,5 procenta, zatímco platy ve veřejném sektoru se zvedly pouze o jeden a půl procenta.

Českomoravská konfederace odborových svazů se postavila i proti návrhu důchodové reformy. „Odbory mají samozřejmě právo dělat, co uznají za vhodné. Nicméně reformy jsou zapotřebí a vyzvali nás k nim všichni renomovaní ekonomové a také instituce včetně Evropské komise,“ upozorňuje Jiří Sezemský z ministerstva práce a sociálních věcí.